Dovlecei umpluti, la cuptor

dovlecei umpluti, la cuptor

Dovleceii sunt legume puțin pretențioase și disponibile o perioadă lungă din an. La furnizorul meu care nu “ajută cu pesticide” creșterea, găsesc din iunie devreme până prin octombrie dacă vremea-i bună. Așa că în fiecare săptămână am la coșul de legume dovlecei (verzi sau galbeni, zucchini, dar și un alt soi mic și rotund) cărora le dau constant utilități în alimentație, de la feluri principale la dulciuri. Nu de alta, dar conțin, printre altele, potasiu, vitamina C, luteină și mangan – 4 motive mai mult decât suficiente să-i ronțăim când sunt în sezon. 

De la clasicele paste raw, la dovlecei cu smântână (un all-time favorite), nici nu-i dificil să deschid frigiderul și să experimentez, provided it is not crazy hot outside, că-n cazul ăsta varianta crudă, în salată sau în loc de paste, devine câștigătoare detașată.

Rețeta de azi e mai mult decât simplă, și ușor de pregătit. Fără mizerie, fără bătăi de cap și cred că ai deja cam toate ingredientele (nici nu-s multe) la îndemână. Eu le-am zis dovlecei umpluți, la cuptor, dar nu-s varianta clasică, așa că pregătește o lingură și citește mai departe.

Ingrediente

  • 3 dovlecei, de orice dimensiune ai la dispoziție; dacă-s mici, ia în calcul că se fac mai repede la cuptor și redu timpul de coacere cu 5-6 minute la final).
  • o nucșoară pe care o dai prin răzătoarea mică; atenție, nu vrei să-ți rămână și degetele pe acolo
  • 1 ou; alternativ, pentru varianta veganizată, 2 linguri de fulgi de drojdie
  • 3 cepe verzi mici, tocate mărunt
  • 10 frunze de mentă proaspete, sau o lingură de mentă uscată
  • sare și piper după gust
  • opțional, brânză (eu am folosit un cașcaval de capră) dată prin răzătoarea mare, pentru crustă (din ochi și asta, aș zice undeva la 50-70g)

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.

Am spălat bine dovleceii, i-am uscat în șervețele de hârtie și i-am tăiat în jumătăți, pe lungime. Cu coajă cu tot, cu coadă cu tot.

Cu o lingură, am scos pulpa din fiecare jumătate și am pus-o într-un bol. Cu grijă să-mi rămână jumătățile întregi, ca niște canoe pregătite de lansare. Dovleceii mei cei galbeni nu au semințe multe și nici pulpă foarte zemoasă, astfel încât pasul ăsta a mers foarte rapid.

În bolul în care am pus pulpa de la dovlecei (nimic nu se aruncă), am adăugat și restul ingredientelor, (nucșoară, mentă, ceapă, ou/fulgi de drojdie, sare, piper), cu excepția brânzei și am băgat blenderul câteva zeci (20 or so) secunde să amestec bine umplutura asta. Am obținut un batter ca un mix pentru cupcakes.

Am umplut fiecare jumătate de dovlecel cu amestec de ăsta. La cantitățile de ingrediente specificate mai sus, mie mi-a ajuns exact pentru cele 6 jumătăți, pe care le-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt și le-am băgat la cuptor. După 15 minute am scos din cuptor, am presărat și brânză rasă deasupra și am mai lăsat 15 minute, din care ultimele 5 cu aer de sus, să facă crustă.

Asta a fost tot. Ăștia au ieșit.

De-acum sunt ai voștri și să nu-i mâncați pe toți deodată. Să nu ziceți că nu v-am zis.

dovlecei-la-cuptor
În dreapta, mic și rotund, e un sample din soiul de dovlecel rotund, verde deschis, de care spuneam mai devreme.

dovlecei-umpluti-la-cuptor