Cupcakes cu bezea

Din ciclul “nu scriu pentru o cafea”, dar scriu pentru o pungă de cacao și fără să mi se ceară, azi avem un desert reinterpretat (oarecum) după clasicele Hostess Cupcakes. Asta așa că tot se aude că se redeschide prăvălia lor în curând.

Revenind la cacao, e vorba despre o linie dintre cele folosite la Chocolaterie de l’Opera, și e de departe unul dintre cele mai tari ingrediente care mi-au picat pe mână în ultima vreme. Ca să vezi ce înseamnă pro stuff. În Iași, cred că e de găsit la Băcănia Nouă, alături de linia Fair Trade de la Cadbury (care și aia-mi place foarte mult, dar nu e chiar de același nivel).

Și ca să-ncheiem elegant, să trecem direct la subiectul principal al acestei avalanșe de text, și anume les cupcakes –  care respectă (în mare) cantitățile din rețeta originală.

Prep time ingrediente

30-60 minute.

Cooking time

20-25 minute.

Nr. porţii

12 persoane.

Ingrediente

Pentru cupcakes:

  • 1/3 căni cacao (the fancy stuff)
  • 1 cană făină
  • 3/4 lingură de praf de copt
  • 1/4 lingură de bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1 stick de unt (nesărat)
  • 5 linguri de zahăr brut
  • 2 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 3/4 cană cu lapte

Pentru umplutura de bezea

  • 1 albuș de ou
  • 1 1/2 lingură de oțet
  • 1/3 cană apă
  • 1/3 cană zahăr
  • 1/4 cană sirop de arțar
  • un vârf de sare
  • 1 linguriță de esență de vanilie

Pentru ganache

  • 1/2 cană smântână grasă (sau frișcă)
  • 1/2 cană ciocolată amăruie
  • 1 lingură de unt nesărat

Note

IMPORTANT – siropul de zahăr nu trebuie să depășească 110-115 grade pe foc, că se schimbă textura, începe să treacă spre caramel și pa bezea.

Asamblare.
1 cupcake + umplutură de bezea cât cuprinde + o lingură de ganache întins cu o spatulă/cuțit + un moț de bezea + fulgi de ciocolată (opțional) = hostess cupcakes my way.

Ultima imagine e via Good Point.

Metodă

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am pus hârtii în tava de cupcakes.

Într-un bol am amestecat cu grijă, să nu zboare în toate direcțiile, ingredientele uscate – făină, cacao, bucarbonat, praf de copt și sare.

În alt bol am frecat mai întâi untul cu zahărul până s-a încorporat, apoi am adăugat ouăle unul câte unul și vanilia. Am adăugat laptele, alternativ cu compoziția uscată (în vreo 3 rânduri) și am amestecat continuu ca să omogenizez. Dacă nu vă interesează o consistență de cupcakes mai cremoasă, nu e nevoie să se adauge făina și laptele în pași.

Am umplut formele cam 3/4 (au ieșit fix 12) și am băgat tava la cuptor 17 minute. (Atât a fost necesar la mine, de obicei ia 15-20 de minute, depinde de cuptor. Sunt gata la testul scobitoarea și înainte să crape deasupra).

Crema de bezea.
Am bătut albușul (manual sau cu mixerul, nu e foarte relevant decât dacă ești căpos) cu oțetul până s-a făcut spumă. Am făcut un sirop de zahăr din apă, zahăr, sirop de arțar și vârful de sare, pe care l-am turnat încetișor peste albușul spumă și am continuat să bat vreo 10 minute până am obținut o bezea strălucitoare. Am mai pus puțină esență de vanilie, pe care am încorporat-o tot vreo 2 minute și cam asta e crema.

Bezeaua am folosit-o parțial pentru umplut cupcakes (ca aici), și parțial pentru un ornament de final (ca-n poze) peste ganache.

Ganache care e gata repejor. Am dat un clocot la smântână și apoi am turnat-o peste ciocolata ruptă bucățele într-un bol. Am așteptat 2 minute să o topească, am amestecat, am adăugat și untul, am omogenizat totul și gata.

Imagini

Cacao

Hostess cupcakes in the making

hostess cupcakes

Hostess Cupcake