1 aluat semi-integral, 2 tarte cu fructe (partea I)

tarat-cu-aluat-integral

Nu-i așa că și voi faceți mereu aluat de tartă la cantitate?

Se menține bine la frigider câteva zile, iar modelul ăsta de pâte brisée pe bază de unt și făină integrală e o slăbiciune de-a mea. Așa că dacă tot mă apuc, măcar fac extra tot timpul, că e bun la casa omului și se dovedește util în momentele (ne)potrivite.

Partea (și mai) bună e că în varianta asta, poate fi adaptat și pentru tarte sărate și pentru dulci, cause it’s that flexible and works with both.

Note de considerat în avans 

Ca de obicei la tot ce implică deserturi și copturi, cântarul e prietenul nostru (that I love to hate, dar tre’ să-i dau credit că nu iese tarta bună fără el), so keep it close and use it.

Pentru leneși (cough-cough), ideal e să aveți (acces la) un robot de bucătărie. Nu-ți trebe Cooking Chef pentru asta, orice sistem will do, că n-ai nevoie de putere mare, ci de rapiditate la mixat ingredientele. În cazuri extreme de exces de zel, terapie cu aluat sau mai știu eu ce, merge și fără robot, but again, tre să te miști repede și să ai mâinile reci.

Blat

Ingrediente pentru 2 blaturi de tartă, sau pentru un blat mare (formă de tort am folosit eu) și 7 mini-tarte (dimensiunea clasică din orice magazin care vinde așa ceva).

  • 222 g unt gras (peste 80% grăsime), la temperatura camerei (surprise, așa-i că nu te așteptai la asta?!)
  • 175 g făină integrală de grâu (eu folosesc Terra Natura și la copturi și la pâinea cu maia)
  • 175 g făină albă de grâu (sau 100g de grâu și 75 g făină de speltă – tot Terra Natura am folosit eu, voi dați-i înainte cu ce aveți)
  • un praf de sare neiodată (eu am mai alternat, am pus și câte o linguriță rasă, depinde dacă vrei sau nu să simți că blatul are un vag gust sărat – la tartele cu legume s-ar putea chiar să-ți dorești asta)
  • 6 linguri cu apă rece

Metodă

Am tăiat untul în bucăți și l-am pus în robot. Am adăugat făinurile (recomadat e să fie cernute înainte, I don’t do it all the time și n-am observat diferențe semnificative la aluatul final) și sarea. Am mixat ingredientele pe viteză mică (cea mai mică), cât să se se amestece. Am adăugat apa și am pornit iar robotul pe viteză mică, până s-a format un aluat sfărâmicios cu bucăți de unt încă vizibile în el. Nu lăsa robotul să mixeze în disperare, că se activează glutenul prea mult în făină și abia atunci se bușește aluatul.

Cu ajutorul unei spatule, am mutat tot aluatul pe o folie alimentară. M-am spălat pe mâini cu apă rece și am împărțit aluatul în două. Fiecare bucată am împachetat-o individual în câte o bucată de folie alimentară și le-am băgat pe ambele la frigider. Unde pot sta măcar 2 ore, peste noapte sau câteva zile (la mine a stat cel mai mult un aluat o săptămână și nu s-a stricat).

Bon, avem aluat, ce facem cu el?

Umplutură

Cum ziceam mai sus, merg și tarte dulci, dar și sărate. Pentru acum, am 2 umpluturi dulci în program, but do experiment on your own și încearcă-l cu ce-ți dorește stomacul.

Ingrediente tartă cu smântână și coacăze (ideal e să stea peste noapte la rece)

  • 250 ml smântână grasă (am folosit 38%)
  • 2 gălbenușuri
  • 4 linguri de zahăr brut
  • un praf de sare (de data asta chiar un praf, totuși vorbim de un desert aici)
  • 250 g coacăze (am avut un mix de roșii și negre) spălate și scoase de pe tulpinița cu care vin la pachet

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 190 de grade și am uns tăvițele de tartă (7) cu unt. Alternativ, o formă de tartă/tort de 25 cm e în regulă pt. o singură tartă mare.

Am scos unul dintre cele 2 aluaturi din frigider, l-am întins cu rola, l-am împărțit frățește între cele 7 forme (sau alternativ doar rulat pe forma mare), am împuns în el cu furculița, și am băgat formele în frigider 15-20 de minute.

Apoi le-am scos, am pus deasupra fiecăreia hârtie de staniol și apoi fasole cât cuprinde și le-am băgat (pe ele, formele de tartă astfel pregătite) în cuptor. 10 minute, după care am scos fasolele și stanionul și am băgat formele cu aluat la loc în cuptor, încă 3 minute, să se coacă fără să se umfle pe mijloc. Da, e un proces în care ai nevoie de puțină răbdare, dar nu e rocket science, și cum rezultatul va fi pe măsură, nu te plânge & just do it.

În momentul ăsta crusta de tartă e pregătită pentru umplutură și o lăsăm deoparte la răcit.

După care punem la cale rapid din ingredientele de mai sus, după cum urmează. Amestecăm într-un bol tot cu excepția fructelor, până se topește zahărul și se omogenizează compoziția. Împărțim această compoziție în cele 7 forme (sau o turnăm în forma mare), peste crusta deja răcită, după care adăugăm cele 250 g de coacăze, tot frățește, în fiecare.

Apoi dăm la cuptor. Cam 30-35 de minute dacă-s forme mici, 45 de minute o formă individuală mare. Îți dai seama că e gata când culoarea e aurie, deși e posibil ca umplutura să mai fie încă wobbly la mijoc. Scoatem din cuptor (se va mai dezumfla compoziția), lăsăm să se răcească de tot, eventual băgăm la frigider peste noapte și mâncăm a doua zi, când e foarte simplu să scoatem și tarta din forme.

Dacă nu lăsăm să se răcească de tot, când vrem să scoatem tarta din forme, se va ciufuli și umplutura va curge pe lângă. Not good.

Mă gândesc că dacă mai scriu încă o variantă de umplutură tot aici, vă confuzez big time, așa că o las pe a doua pe mai târziu, și vă zic doar atât că e una în care poți pune orice fel de fructe (eu am folosit corcodușe și ceva coacăze), în funcție de sezon și preferințe.

Bon appetit!

umplutura-tarta-cu-coacaze

tarta-cu-coacaze-vegetariana

tarta-cu-coacaze

tarta-de-vara-cu-coacaze