Vinul la temperatura camerei

Chestia cu băutul vinului la temperatura camerei m-a tot bântuit prin diverse cercuri în ultima perioadă, și poate că a fost un semn (dom’le, a mișcat universul în direcția asta, că prea s-a nimerit discuția asta peste tot prin jur) să-mi suflec mânecile și să mă lămuresc cu subiectul ăsta o dată pentru totdeauna. Și cu ocazia asta vă lămuresc și pe voi. 

Aparent, servitul vinului la temperatura camerei e de cele mai multe ori doar o modalitate de exprimare, pentru că în realitate temperatura camerei e ușor prea ridicată pentru vinul roșu și mult prea mare pentru cel alb.

Adică vinul este format dintr-un un amestec de substanțe ușor instabile, printre care alcoolul are un rol foarte important. Dacă vinul e servit la o temperatură prea ridicată, alcoolul se evaporă mult mai ușor și debalansează structura originală a vinului. Sau mai pe românește, îi strică buchetul. De aia se poate să fi gustat un vin într-o cramă și să vă fi părut wow, iar aceeași sticlă cumpărată acasă și servită la temperatura camerei, să aibă un cu totul alt gust.

În aceeași măsură, și temperaturile prea mici afectează aroma și gustul vinului. În cazul vinurilor roșii în special, taninii nu au timp suficient să respire și asta se transpune într-un gust mai amar al băuturii. Și aici nu vorbim neapărat de diferențe de temperatură foarte mari. Chiar și câteva grade în plus sau în minus fac diferența între un vin cu gust bun și unul prost.

Deci există motive reale și cuantificabile pentru faptul că vinul se păstrează în locuri întunecoase la temperaturi controlate strict.

Revenind, temperatura camerei la cei mai mulți oameni se învârte între 20 și 25 de grade Celsius. Vinul roșu e cel care profită de temperaturi ușor mai ridicate, dar nu chiar atât de mari ca cele din casă. De exemplu, vinurile roșii pline ca Bordeaux sau Cabernet Sauvignon oferă arome optime undeva între 15 și 18 grade Celsius. Vinurile fructate, cum e Beaujolais și unele Pinot Noir merg chiar și mai jos, spre 13-14 grade. În general ca rule of thumb, vinurile mature răspund mai bine la temperaturi spre 18 grade, iar cele mai ușoare la temperaturi mai joase. Desigur, astea sunt doar liniile generale, pentru că fiecare vin e diferit și există unele tipuri care sunt excepții de la regulile astea.

Cu vinurile albe, treaba e diferită, pentru ca așa cum am zis deja, cer temperaturi mai scăzute, cu unele soiuri mai seci de Riesling și Sauvignon Blanc mergând chiar până la 7 grade Celsius. Cât despre vinurile spumoase și șampanie, temperatura foarte scăzută le ajută să-și păstreze aromele și reduce din agresivitatea bulelor.

Să nu uităm de vinurile de desert, care-s cel mai greu de mulțumit cu temperaturi generale. Vinurile roșii și grele, ca de exemplu anumite soiuri de Port vintage sunt optime aproape de temperatura camerei. Alte soiuri, ca unele Rieslinguri dulci de exemplu, sunt recomandate să fie servite la 10 grade, iar altele chiar și la temperaturi mai scăzute.

Bine, bine, veți zice, dar cum aducem vinul la o temperatură apropiată de cea optimă? Chiar e nevoie să umblăm cu termometrele pe la sticle și să uităm că vinul, la urma urmei, e cel mai bun atunci când e savurat în liniște și nu obsesiv, în căutarea temperaturii perfecte?

Răspunsul e simplu, când e vorba de vinuri roșii. E de ajuns să ținem sticlele câteva minute în frigider înainte de servire, ca atunci când le scoatem la temperatura camerei, să se încălzească doar cu câteva grade și să fie acolo unde trebuie în materie de arome și gust.

Pentru cele albe și spumoase, frigiderul e iar o soluție potrivită, doar că trebuie ținute la rece ceva mai mult timp. Pentru cine vrea, există și niște frapiere (sau găleți metalice speciale pentru răcit vinul) care rezolvă problema temperaturii cu apă, gheață și sare. Sarea folosește la dizolvat gheața în bucăți mai mici, determinând astfel răcirea mai rapidă a apei, în care se pune la rece o sticlă de vin.

Pornisem însă de la treaba cu vinul la temperatura camerei, care e mai mereu prea mare. Așa că, data viitoare când nu știți care și cum, vă puteți lua după următoarele temperaturi generale:

TIP DE VIN | TEMPERATURA DE SERVIRE

  • Vinuri spumante | 4.5 – 7 grade Celsius
  • Vinuri albe | 7-10 grade Celsius
  • Vinuri rosé și roșii tinere | 10-12.5 grade Celsius
  • Vinuri roșii medii | 12.5 – 15.5 grade Celsius
  • Vinuri roșii mature | 15.5 – 18 grade Celsius.

Pentru cine nu mă crede pe cuvânt, îi recomand Sotheby’s Wine Encyclopedia, (măcar referințele de la pagina 47, dacă nu toată cartea).

Cheers!