Unitati de masura în bucatarie

vintage kitchen scales Marcus Jeffrey

Nu-i așa că ai găsit pe Net o rețetă încadrată de poze delicioase, dar cînd ai vrut să treci la treabă, te-ai blocat la cantitățile exprimate în oz: ce Dorothy, iartă-mă, mai e și cu vrăjitoria asta?

Lecția de fizică

În afara sistemului de măsură imperial (care, între noi fie spus, e imposibil, și la care revenim mai jos), lucrurile se complică pentru că, în bucătărie, ca și în alte domenii în care trebuie să cîntărești de două ori și să prăjești o dată, se face distincția între volum, masă și greutate. Așa că dacă avem o bucată de parmezan și un gogoșar, masa se referă, mai întîii, la întreaga materie brînzoasă, respectiv gogoșărească, din care sînt făcute cele două bucate. Indiferent dacă te duci pe Lună, pe Marte sau în Himalaya, masa celor două bunătăți este aceeași. 

Nu la fel stau lucrurile cu greutatea (exprimată în forță gravitațională): gogoșarul nostru pur și simplu e mai ușor la masa la care scriu acum, decît ar fi în Himalaya, în timp ce, pe Lună, gogoșarul este mult mai ușor decît la masa de creație, cu o șesime sau cam așa ceva. În mod normal, masa se măsoară în kilograme, iar greutatea (în funcție de gravitație) în newtoni. Pe Terra, la conversia masei în greutate, se poate aplica regula înmulțitului cu 10, pentru că, pe planeta noastră, forța gravitațională este 10 newtoni pe kilogram. Prin urmare, gogoșarul nostru gras, de 800 de grame (0,8kg), are o greutate de 7.845 de newtoni la suprafața pămîntului, adică 8, ca să dea rotund.

Trebuie simplificat un pic pentru că altfel la ce e bun articolul ăsta dacă mai rău face capul calendar? Hai să aducem în discuție și volumul (și gata!), care e spațiul ocupat de o substanță într-o anumită formă geometrică tridimensională și este exprimat în metri cubi (m3). Pentru că ne este mai ușor să exprimăm volumul substanțelor curente în litri, putem spune că, dacă 1L=0.001 metri cubi, într-un metru cub încap 1000 de litri de lapte (mmm!).

Toate unitățile sistemului metric au variția de scală de 10, iar subdiviziunile se prefixează cu mili 1/1000  (m), centi 1/100 (c), deci 1/10 (d), hecto 100 (h) și kilo 1000 (k).

Explainethatstuff.com au un articol despre cum funcționează balanțele și cîntarele, în raport cu masa și greutatea descrise deasupra.

Lecția de istorie

Britanicii, ca niște insulari adevărați, au fost capul răutăților în privința unităților de măsură. După colonizarea Americii, copiii rebeli au vrut să se diferențieze de părinți și prin unităție de măsură utilizate. Din 1965, englezii au trecut și ei la sistemul metric, însă americanii au rămas cu ale lor.

Originile mersului în sat cu livra, piciorul și galonul, erau lucruri comune în Evul Mediu anglo-saxon. Un sistem de măsură unitar a purtat o perioadă numele Winchester (care era vechea capitală a Britaniei). Traduse în sistem metric, cine studiază puțin treaba de prin piețele și iarmaroacele de atunci, observă cum la unii piciorul era mai lung, iar livra mai ușoară decît la alții. De abia prin decretele din 1824, respectiv 1878, toate picioarele au devenit la fel de lungi și au dat un șut altor ciudățenii cu care ar fi trebuit să ne confruntăm astăzi, cum ar fi  rod-ul și caldronul. Cele mai populare unități de măsură din sistemul metric american, de care te izbești sau care se izbesc ele de tine, sînt la ora asta uncia (ounce), livra (pound), cele care exprimă volumul, însă chiar și acestea sînt de mai multe feluri, în funcție de ce anume se cîntărește – produse uscate ori umede sau de domeniul în care se cîntărește – la farmacie sau la cramă.

Laborator practic

În posibila rețetă pe care vrem să o transformăm într-o mîncare delicioasă, ne putem bloca la cantități ale volumului exprimate în lingurițe (teaspoon – t sau tsp), linguri de masă (tablespoon – T sau tbl, tbs sau tbsp, adică la fel ca la linguriță + un „b”) ori cești (cup). În momentul standardizării, s-a luat în calcul că într-o linguriță încap 5ml de materie culinară. Știi, desigur, lingurița de ceai – aia e. Într-o lingură de masă (cea de borș/supă) s-a măsurat că încape conținutul a trei lingurițe de ceai și o șaisprezecime din conținutul care încape într-o cană de bucătărie. Deci cu o lingură de masă poți măsură 15ml de sirop, sos etc. În sfîrșit, într-o cană încape conținutul a 16 linguri de masă, respectiv 48 de lingurițe de ceai, deci 250 ml, rotunjit de la 240.

Pentru cantități exprimate în greutate/masă, numărăm cu livra (lb) sau cu uncia (oz), care e o șaisprezecime de livră, apoi cu gramele, miligramele, kilogramele, pentru că sîntem obișnuiți cu sistemul de măsură normal. Pentru că trebuie să facem conversia, se rotunjește livra la 450 de grame și uncia la 30 de grame.

Recapituare în rezumat

Volum

linguriță =  5 ml (5 grame – pentru apă / =~* 4 grame pentru zahăr);

lingură =  15 ml (15 grame – pentru apă / =~* 14 grame pentru zahăr);

cană = 240 ml rotunjit la 250 ml;

Masă/Greutate

livră = 450 gr. și aprox ½ kg.

uncie = 28 gr. rotunjit la 30 gr.

* cu mențiunea că trebuie observat cu atenție ce anume se cîntărește și că e dificil de convertit volumul în greutate și invers, pentru că fiecare substanță are proprietăți specifice.

Convertoare Web și pentru telefoane

E plin pe Web de calculatoare care fac conversiile între unitățile de masă și volum. Calculatorul de pe Instant Cooking Units Converter scrie echivalențele între sistemul imperial american și britanic cu sistemul metric european, în timp ce cu calculatorul de pe Food.com se pot realiza echivalări interesante.
Pentru Android mie mi se pare fain Convert! (utilizabil și fără bani), cu care poți converti orice îți trece prin cap, dacă este posibil, inclusiv cantități care încap în linguri, lingurițe, căni și alte ustensile de bucătărit. Pentru iOS bun pare (spun pare pentru că nu am testat) Kitchen Calculator Pro (Pro înseamnă Euro, da?), care transformă și greutatea în volum și invers.

Cîntărire grea!

Temă pentru acasă

Dacă masa diferă în funcție de poziția geografică și altitudine, e mai avantajos să vinzi, la taraba cu cîntar, roșii pe Everest?

image credits: Marcus Jeffrey