Terina de creveti

Terina de creveți nu prea se încadrează la secțiunea experimente pentru că tot ce-am făcut a fost să respect aproape pas cu pas rețeta Annei-Sophie Pic, singura femeie din Franța al cărei restaurant, Maison Pic, are 3 stele Michelin. Mai are încă vreo 3 însumate și de la celelalte 2 restaurante deschise în Paris și în Lausanne așa că vă puteți da seama cam cât de haute-chef e tanti asta.

Ca să nu ne pierdem complet în admirație, să trecem la preparat terina, cu mențiunea că în varianta originală e folosit mihalț (specie de pește cu o denumire românească cel puțin ciudată), de care eu n-am găsit, așa că l-am înlocuit cu fratele lui într-ale tipului de carne – codul.

Lecție pentru data viitoare/sau pentru cine vrea să asculte din start: ca să se răstoarne fără să se rupă și să se taie în felii întregi, terina trebuie scoasă din formă după ce se răcește (fără să fie băgată la frigider în prealabil).

 

Prep time ingrediente

20 minute.

Cooking time

50 minute.

Nr. porţii

4-10 persoane.

Ingrediente

  • 1 kg de creveți spălați și decorticați
  • 1.3 kg file de cod (de preferință proaspăt)
  • 150 g roșii uscate
  • 50 ml brandy sau cognac
  • 1 l supă de legume (eu am făcut stock)
  • 10 ouă
  • câteva fire de șofran
  • sare, piper
  • unt

Note

Eu mănânc terina de creveți alături de o salată mai acidă (cu multe citrice, sau cu un dressing vinaigrette), dar rețeta originală o recomandă cu un dressing din maioneză, oțet de mere și pastă de tomate.

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 200 de grade. Am fiert 10 minute fileul de cod fără piele în stockul de legume (pe care l-am făcut cu praz, păstârnac, ceapă galbenă, morcovi, cartofi, țelină, pătrunjel verde, frunze de dafin, usturoi și apă, d’oh), după care am scos bucățile de cod și le-am lăsat la răcit, după care le-am tocat grosier.

Am sotat 2-3 minute creveții în unt, după care am adăugat brandy, am mutat tigaia de pe foc și am lăsat să se răcească.

Am tocat mărunt roșiile (care la mine au fost cherry și proaspete) și am bătut într-un bol cele 10 ouă cu sare și șofran.

Am luat o tavă de chec (similară cu cea de cozonac, doar că mai mică, dar ar fi fost mai bună una clasică de cozonac, varianta mare), am uns-o cu unt și am pus un strat de cod, un strat de creveți, un strat de roșii până am folosit toate ingredientele. Am turnat deasupra ouăle bătute și am băgat la cuptor la bain-marie 50 de minute.

După cele 50 de minute, am închis cuptorul. Am scos forma din tava cu apă și am lăsat-o la răcit ca să pot scoate terina din formă și să o tai.

Asta e tot. Lots of work involved, but well worth it. Mai ales pentru cine e into French cuisine. Bon appetit!

Imagini

terina de creveti

Terina de creveti

Terina de creveti cu cod si sofran