Tarte foietaj cu mere și brânză moale

tarte-cu-mere-si-fromage-de-normandie

Chiar dacă sună a desert, nu vă faceți idei, că tartele astea nu sunt dulci. Le-aș pune mai degrabă în categoria aperitive și/sau gustări mai serioase. Nu ca cele pentru ceaiul de la ora 5, mai degrabă ca pentru avant-la-bere de la ora 8, sau ceva pe acolo.

De asemenea, sunt the tarts to go dacă vă vin prieteni în vizită, sau vreți să fiți drăguți cu doamna de la piață care de fiecare dată când cumpărați legume de la ea, vă dă bonus ceva verdeață. Sunt oleacă mai altfel decât tartele-pe-care-le-găsim-peste-tot. Se fac (relativ) repede, check. Sunt sățioase. Check. Îs bune și calde și reci. Double check. 

Destul de self-explanatory din titlu, cu diferența că foietaj cu mere și brânză nu se referă la clasicul foietaj umplut, ci la o formulă adaptată. Modelul ruladă și modelul trigon mă fac să mă gândesc la ceva chioșcuri care vând sus numite de astea în niște condiții cel puțin dubioase. Ce-i drept, e full de insecte prin zonă, deci pe principiul dacă are mărul vierme, e bun, poate-o fi ceva mai mult decât o salmonella și în vitrinele lor, chiar dacă eu prefer să păstrez distanța.

Fără prea multe alte divagații, pentru prestarea a 9 tarte (sau +27 dacă aveți mini-forme de alea cool de cofetărie), e nevoie de următoarele

Ingrediente

  • un aluat foietaj (dacă vă duce mâna, do it at home; eu l-am pescuit din Lidl)
  • 4 mere (mici, medii), spălate, fără cotor dar cu coajă + suc de lămâie
  • 4 ouă
  • 2 cepe mici tocate mărunt (poate fi înlocuită cu praz)
  • unt, după ochi, pentru sotat ceapa
  • cimbru uscat, după cât vă lasă inima
  • 9 bucăți de fromage de Normandie* (o formă o tăiați pe din două și apoi iar și iar, până faceți 16 bucăți – folosiți 9)
  • nucșoară după gust
  • sare + piper după gust

Dacă aveți miez de nucă, eu aș pune vreo 2-3 linguri la robot, împreună cu merele. Nu cred că fac rău, dimpotrivă.

*Apropo de fromage de Normandie, cred că eu am avut ceva Belle-Mère (nimic special). Ideea e să nu lăsați denumirea să vă blocheze, sunt multe feluri de brânză din Normandia, unele AOP, altele not so much. Puteți folosi orice brânză moale, cum e Brie sau Camembert.

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 și am scos foietajul din folia lui. Din experiență foietajul din magazine rămâne crud la mijloc (de multe ori) dacă nu-l mai subțiez, which I did. L-am tăiat în bucăți pe care le-am aranjat în 9 forme individuale de tartă (unse în prealabil cu unt). Am înțepat aluatul din toate formele cu o furculiță și gata pregătirile principale.

Am mărunțit merele la robot, le-am pus într-un bol, am stors lămâie pe ele (să nu se oxideze prea repede), le-am acoperit și le-am dat deoparte.

Într-o cratiță am topit untul și am lăsat ceapa mărunțită (tot la robot), sau tocată mărunt, la înmuiat.

Cât s-a făcut ceapa, în alt bol am bătut ouăle ca pentru omletă, cu cimbru, nucșoară, sare, piper. Am adăugat și ceapa mai sus menționată după ce s-a răcorit nițel, și am omogenizat.

Am umplut fiecare formă de tartă în straturi după cum urmează – primul strat, pe fund, mere tocate. Următorul strat, mix de ouă, cimbru și ceapă. La final, o bucată de fromage de Normandie pe mijlocul tartei. Nu e nevoie să fie umplute complet (3/4 e suficient), pentru că se vor umfla în cuptor.

Am băgat tartele la cuptor. Am uitat cât, cred că 30 de minute. Dar vă dați seama ușor că sunt gata atunci când sunt aurii, formează crustă și nu mai au aspect de aluat/ou crud.

Le-am lăsat încă vreo 5 minute în cuptorul închis, apoi le-am scos, le-am lăsat puțin la răcorit, să le pot scoate din forme și le-am gustat pe post de cină. Foietaj cu mere și brânză, you were good, mai facem.

tarte-cu-mere-si-branza