Supă de linte roșie
În mod normal nu scriu rețete de mâncăruri care iau timp mai lung de pregătire. Dar supa de linte roșie merită să fie una dintre excepții. Supa ce urmează (deși ușor diferită ca arome și gust) e inspirată dintr-un fel de mâncare marocan pe care l-am mâncat într-un restaurant libanez din Dakar.
Din ce am mai citit, nu e neapărat bucătărie tradițională africană, are și elemente indiene, dar și câteva dintre aromele specifice din Nordul și Vestul Africii, arome cu care oamenii de acolo transformă chestii foarte simple în mese care nu vrei să se mai termine.
Multe ingrediente, e drept, dar o supă foarte ușor de pregătit.
Prep time ingrediente
10-15 minute.
Cooking time
60 minute.
Nr. porţii
4-6 persoane.
Ingrediente
- 2 căni cu linte roșie
- 2 linguri ulei de măsline
- o ceapă galbenă
- 2 căței de usturoi
- 2 lingurițe praf de coriandru
- 1 linguriță turmeric
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1/2 lingurță praf de chilli (very hot)
- ceva scorțișoară (un vârf de linguriță)
- sare și piper după gust
- o conservă jumătate de roșii decojite, cu tot cu suc
- 1 borcan de 800 ml de fish stock (Eu mi l-am făcut singură când a fost să fie. Dacă n-aveți, sau dacă vreți să mergeți pe varianta vegană pe care o prefer și eu în ultima vreme, înlocuiți cu stock de legume sau apă)
- 3 căni de apă
- opțional, dar recomandat – suc de lămâie (pentru servire)
- opțional, dar recomandat – pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Best hearty meal ever!
Metodă
Să începem cu lintea roșie, care, spre deosebire de lintea clasică, nu necesită hidratare. Spălatul (în câteva ape) înainte de folosire e de ajuns.
Să continuăm cu supa.
Am pus uleiul la înfierbântat (direct într-o oală cu fund dublu, de 2l), am tăiat ceapa julien și am sotat-o câteva minute cât s-a înmuiat. Am adăugat usturoiul tocat mărunt, coriandrul, chimenul, turmericul, praful de chilli, scorțișoara, sare și piper și am învârtit cu o lingură de lemn cam 30 de secunde cât să omogenizez ingredientele și să înceapă să iasă aromele.
Am adăugat cele 3 căni cu apă, fish stock-ul, roșiile cu tot cu suc, cele 2 căni de linte, am amestecat iar, ca să las și roșiile din conservă să se desfacă în bucățele, am dat focul la mic și am lăsat să fiarbă.
35-40 de minute, timp în care am mai învârtit câte puțin, cam la fiecare 10-15 minute. Am obținut o supă destul de groasă. În Bucovina/Moldova de Nord, ar putea intra lejer la categoria de mâncărică de linte.
Pentru servire am stors sucul de la jumătate de lămâie în fiecare farfurie și am mai adăugat piper negru proaspăt râșnit și pătrunjel proaspăt.
Cu toate aromele care se îmbină și intră permanent în nări (și pe care le aduni de peste tot pe străzile din Dakar), cu un gust aproape imperceptibil de la stock (care mă duce imediat cu gândul la satele de pescari de pe coastă), supa asta e pentru mine conectată pentru totdeauna cu vestul Africii și cu gusturile curajoase chiar și din cele mai simple mâncăruri senegaleze.