Supă cremă de dovleac
An American classic, de-acum și în bucătăriile românilor de pretutindeni.
Pe vremea când eram eu mică, bunica mea creștea dovleci (în Moldova li se spune bostani) doar ca să-i dea mâncare la purcei. Noi mâncam doar semințele coapte în cuptor și până acum câțiva ani nici măcar nu știam că-s comestibili (dacă porcu-i omnivor, de ce n-ar fi și omul porcivor, right?!).
După care am trecut la etapa bleah. Am gustat o felie de plăcintă cu dovleac gătită prost și într-un context oarecum nefericit. Worst idea ever. Worst food experience ever.
Și-am cam uitat de dovleac. Până anul trecut când i-am mai dat niște șanse. Only because I tried to cook it myself, obviously. Și pentru că are caroteni (care se convertesc în vitamina A în organism) și e o sursă bună de vitamine din complexul B (good for vegetarians, even if you might not like its taste).
Astfel încât s-a mai schimbat perspectiva și gustul și preferințele. Iar anul ăsta l-am băgat în meniul de Linguri Curioase pe septembrie, pentru că e un ingredient care merită mai multă atenție din partea noastră, plus că e sezonul potrivit.
Dar până la Linguri Curioase, am făcut prima supă cremă 100% din dovleac. Pe care v-o dau și vouă, că, așa cum am mai zis pe aici, ce-i bun merită împărțit.
Prep time ingrediente
10 minute.
Cooking time
25 minute.
Nr. porții
4 persoane.
Ingrediente
- 1 kg dovleac crud, curățat și tăiat în bucăți
- 1 ceapă medie
- puțin ulei de măsline
- 150 ml smântână
- 400 ml stock de creveți (sau de legume, sau apă simplă dacă n-aveți stock)
- mix de condimente (eu am folosit semințe de coriandru, piper negru, ienibahar, ceapă neagră, sare de Himalaya, flakes de chilli)
- opțional pentru servit – pudră de hribi și semințe de floarea soarelui (sau dovleac cine are)
Metodă
Într-o oală de mărime medie, cu fund dublu, am pus puțin ulei de măsline la încins și am adăugat ceapa tocată pe care am lăsat-o să se înmoaie (fără să-și schimbe culoarea). Am dat focul la mic, am adăugat dovleacul, am pus un capac deasupra și am lăsat la făcut cam 10 minute, până s-au înmuiat bucățile de dovleac. Din când în când am mai întors, just in case.
Am adăugat stockul de creveți și am lăsat la fiert (tot la foc mic, fără să clocotească) înca 7-8 minute.
Am adăugat smântâna (am folosit de 32%), am luat de pe foc, am reglat gustul cu mix de condimente și am amestecat cu blenderul până am fost mulțumită de consistența și textura supei cremă de dovleac (undeva în jur de-un minut).
Am pus în farfurie (oh, wait, tot într-un dovleac) am împrăștiat niște semințe de floarea soarelui, niște praf de hribi și niște fulgi de chili deasupra și am mâncat două porții. Nu de alta, dar a fost o zi în care am avut nevoie de cantitate dublă de vitamina A.
S-aveți poftă.