Sardine în foi de viță pe grill de fonta

sardine in vita grill fonta

Cum anul trecut cam pe vremea asta am dat o fugă-n Istanbul (a se citi o săptămână de porcăială maximă din tot ce-are orașul mai ispititor pentru un vegetarian wanna-be), merită cu prisosință reamintită experiența măcar cu o rețetă de inspirație turcească.

Nu de alta, că sunt într-un sezon plin și nu-i momentul, dar n-ar fi prima dată când în 24 de ore schimb continente doar ca să mănânc la un anume restaurant. Da, știu, la tăți ni-i greu.

Revenind la oile sardinele noastre, peștele proaspăt se găsește peste tot în Turcia, iar Istanbulul cosmopolit îl pune la bătaie într-o mulțime de feluri, specialități, gusturi și arome. Nici nu-i nevoie să întrebi, și localnicii îți vor spune când și în ce fel a fost prins peștele, că e cel mai proaspăt pe care-l poți mânca, sau că pentru unele specialități trebuie să mergi musai în anumite cârciumi.

Prăjitul peștilor de dimensiuni mai mici în felul ăsta (adică împachetați) este o metodă specifică a bucătăriei turcești din regiunile vestice și mediteraneene. În unele zone de pe coasta Mării Egee, bucătarii învelesc pești mici în foi de smochin și le pun la grătar.

De altfel și rețeta originală (a lui Özcan Ozan din cartea Sultan’s Kitchen: A Turkish Cookbook) e de sardine la grătar, dar fiecare cu ce are, așa că am apelat la grill-ul de fontă din dotare.

O altă variantă care folosește aceeași tehnică, recomandată de același bucătar, este fileul de calcan învelit în frunze de sfeclă elvețiană.

Bun de știut e și alt mod de a prepara peștele – cu raki (un soi de lichior cu aromă de anason) și rulat în hârtie pergament. Iar sardinele la grătar în foi de viță de mai jos sunt considerate pur și simplu senzaționale.

Prep time ingrediente

30 minute.

Cooking time

16 minute.

Nr. porții

3 persoane.

Ingrediente

  • 6 sardine proaspete
  • 12 foi de viță (proaspete, sau conservate – desărate)
  • 1 ceapă medie, dată prin răzătoare
  • 1 linguriță chimion
  • ulei de măsline (1/3 de ramkekin)
  • sucul de la o lămâie mare
  • sare (am folosit Maldon, but I wouldn’t sweat it, ideea e să fie flakes, nu praf) și piper proaspăt zdrobit, după gust

Note

1. Zice-n carte că frunzele de viță NU se mănâncă la felul ăsta de mâncare.

2. Data viitoare, eu voi adăuga și sumac pe lângă ceapă și chimen pentru interiorul peștilor. Poate vreți și voi.

Metodă

Separăm frunzele de viță. Tăiem codițele și lăsăm frunzele la desărat în apă caldă cam 10 minute. După care le clătim sub un jet de apă rece și le lăsăm la scurs, suprapunându-le cât mai puțin.

Curățăm și dezosăm sardinele (scrie-n carte, merge și doar curățat). Le spălăm sub jet de apă și le tamponăm cu șervețete de hârtie. Le presărăm cu sare și piper, iar în interior frecăm cu ceapa răzuită și presărăm chimion.

Separat, într-un bol amestecăm uleiul de măsline cu sucul de lămâie și asezonăm cu sare și piper.

Așezăm peștii într-un vas yena (sau alt vas care nu oxidează) și turnăm marinata peste ei. Acoperim și dăm la frigider 20 de minute.

Între timp încingem grill-ul de fontă (sau grătarul cu cărbuni, dacă preferați, cu grilajul așezat la 8-10 cm deasupra cărbunilor).

După cele 20 de minute, scoatem sardinele din frigider. Așezăm frunzele de viță cu fața netedă în jos pe un blat de lucru. Le ungem cu puțină marinată. Împachetăm fiecare pește în 1 sau 2 frunze (în funcție de dimensiune). Punem pe grill-ul încins, cu deschizătura frunzei în jos. 8 minute pe o parte, 8 pe cealaltă, timp în care-i mai răsucim și ungem cu marinată.

Luăm cu grijă de pe grill și mutăm pe un platou. Desfacem frunzele de viță. Stoarcem lămâie deasupra și mâncăm. Ne lingem pe degete.

Imagini

Sardine in foi de vita

Sardine in foi de vita