Prăjitură cu vișine

Sau cum îi zic prietenii mei unguri (că eu de la ei o știu) – meggyes lepényMeggyes înseamnă cireașă, iar lepény face referință la forma dreptunghiulară în care se făcea prăjitura înainte.

Prietenii mei cehi îmi spun că la ei se cheamă bublanina (de la faptul că în cuptor, aluatul face bule și aproape acoperă fructele). Din cercetările mele (google the hell out of it), genul ăsta de prăjitură cu vișine (și alte fructe, semințe și gemuri) e un desert specific Europei de Est, ceea ce spune multe despre circuitul tradițiilor cultural-gastronomice în spațiul ăsta geografic. When we sit around a table and share some food, we’re all brothers.

Trecând peste partea de unitate în diversitate, cred că la români, fiecare șef de bucătărie personală știe câte o rețetă de prăjitură cu vișine care-i cea-mai-cea-mai-cea. Așa și eu cu varianta mea – care provine dintr-un mix de informații românești-ungurești-cehești (aka the trifecta of nomness), infuzate cu ceva arome exotice. Și ceva alcool.

Cantitățile sunt aproximative pentru o formă de tort rotundă, de 24cm.

Prep time ingrediente

15 minute.

Cooking time

30 minute.

Nr. porţii

4-6 persoane.

Ingrediente

  • 125 g făină
  • un praf de sare
  • 3 ouă
  • 170 g unt (la temperatura camerei)
  • 100 g zahăr (brut)
  • 1 păstaie de tonka
  • vișine fără număr și fără sâmburi (eu am acoperit complet blatul, dar puteam sa includ vreo câteva și în compoziție)
  • *opțional niște brandy (vreo 50 ml)

Metodă

Am pus la preîncălzit cuptorul la 180 de grade și am uns forma de tort cu unt. Cică ar fi mers și niște pesmet presărat deasupra, eu n-am pus.

Într-un bol, am frecat untul cu jumate din cantitatea de zahăr, până am obținut o cremă de unt, all nice and fluffy. Am adăugat gălbenușurile și le-am omogenizat. Idem brandy, pentru cine vrea. Și apoi făina și praful de sare și tonka dată pe răzătoarea mică, pe care de asemenea le-am omogenizat în restul compoziției.

În alt bol, am bătut albușurile spumă cu restul de zahăr și le-am adăugat la compoziția inițială, încorporând cu atenție.

Am turnat totul în forma de tort. Am acoperit cu vișine berechet și am dat la cuptor. 30 de minute. Am scos, am lăsat la răcit (vorba vine), am mâncat. Să ne fie de bine.

Imagini

Prajitura cu visine

Prajitura cu visine

Prajitura cu visine

Prajitura cu visine