Flat breads

Din ciclul “mi-e lene să merg să-mi cumpăr pâine așa că prefer să aștept o oră să crească aluatul“, azi avem flat breads, spiced up cu cimbru și lots of chilli (because why not).

Dacă sunteți cuminți mâine-poimâine vă zic și despre naan și socca – alți carbohidrați care ne fac viața mai bună.

Prep time ingrediente

15 minute.

Cooking time

40 minute.

Nr. porţii

2-4 persoane.

Ingrediente

  • 2 căni de făină
  • 10 g drojdie inactivă
  • 3/4 cană de apă
  • opțional 1 linguriță praf de chilli (sau cât poți duce, eu îmi pun cam 2 linguri)
  • cimbru (de preferință proaspăt, de pe 2-3 rămurele) sau 1 lingură de cimbru uscat
  • sare și piper (după gust)
  • puțin ulei

Note

Am mai folosit ceva făină și pentru împrăștiat pe blatul de lucru și pe sticla-sucitor ca să nu se lipească aluatul. Also, unele foi se mai rup în proces, don’t worry about it.

Când se răcesc devin crocante și se sfărâmă ușor, așa că ideal e să faceți doar câte aveți nevoie. Sau să le mâncați reci în loc de nachos, cu guacamole, hummus și alte nebunii de astea.

Metodă

Am amestecat într-un bol făina cu drojdia, sarea, piperul, cimbrul și chilli. Am adăugat apă (uneori e suficientă 3/4 cană, alteori merge chiar o cană) și am amestecat până am obținut un aluat pe care l-am frământat până a devenit elastic și a încorporat toată făina.Am uns bolul de ingrediente cu puțin ulei, am pus bulgărele de aluat înapoi în bol, l-am acoperit și l-am lăsat să crească cam o oră (sau până se dublează în dimensiune).După ce-a trecut ora, am pus o tigaie teflonată la înfierbântat pe aragaz. Fără ulei. Am luat aluatul și l-am întins puțin, cât să-i dau o formă ușor de tăiat. L-am tăiat în 20 de bucăți (relativ egale) pe care le-am întins cu un sucitor (sau dacă n-aveți de ăsta, orice sticlă goală de vin will do just fine) cât să le fac foi foarte subțiri, aproape transparente.Am pus fiecare foaie de aluat astfel obținută (flat bread) în tigaia încinsă. Cam 2 minute pe o parte (sau chiar mai puțin, până formează niște bule, ca și cum s-ar umfla aluatul). 2 minute pe cealaltă.Long story short. Am repetat procesul de mai sus cu fiecare bucată de aluat și am obținut 20 de flat breads. Fierbinți, aromate și picante, așa cum îmi place mie pâinea cea de toate zilele. Merg cu orice (aici le-am pus lângă o salată de spanac cu ceapă). S-aveți poftă!

Imagini

Flat breads

Flat breads

Flat breads

Flat breads

Flat breads