Rețetă clatiteee (sau pe-acolo)

Hai să fim serioși, cine nu știe să facă clătite deloc? Și cine nu are o rețetă proprie și un ingredient secret (more or less) care transformă clătitele pe care le face în cele mai pufoase, cele mai gustoase, cele mai mai?

Pe mine chiar mă enervează să le jonglez în tigaie,  mi-e foarte cald să stau lângă aragaz așa mult, și de asta de cele mai multe ori fac doar compoziția și îmi rog prietenii să le tigăiască în locul meu. Și-atunci, vă veți întreba, de ce le trec aici la caietul de experimente? Pentru că, fraților, clătitele astea sunt cele mai cele :)

Și au la bază un secret. Hmm, sau mai bine zis, două. Untul și răbdarea. Cum deja am menționat, eu-s mai impulsivă de fel așa că stau prost cu răbdarea, și echilibrez lipsa ei (și a orelor de educație spre îndeletnicirea răbdării) cu cantități industriale de unt, pentru clătitele mele pufoase și foarte gustoase. (Rimele vin cu untul.) Așadar.

Cum zahărul nu e printre ingredientele mele preferate zilele astea, lipsa lui în compoziția mea de clătite nu e chiar neobișnuită, mai ales că deschide drumul spre absolut orice fel de umpluturi (dulce, sărată, picantă, acră, etc).

Dar să trecem la treabă, zic. Întru obținerea perfecțiunii clătitărești.

Prep time ingrediente

5 minute.

Cooking time

20-30 minute.

Nr. porţii

4-10 persoane.

Ingrediente

pentru multe clătite (ultima oară au ieșit vreo 80 din două ture de compoziție similară).

  • 400g făină
  • 6 ouă
  • 1 + 1/2 cană de lapte
  • 1 + 1/2 cană apă
  • jumătate de pachet de unt (colesterol joy)
  • un praf de sare

Metodă

Cu ingredientele menționate, purced la clătitărit. Amestec făina cu ouăle și praful de sare. Adaug laptele și apa (de cele mai multe ori reglez consistența compoziției din lapte sau apă, așa că se mai ajustează ușor cantitățile). Topesc untul și-l omogenizez cu restul. La final, obțin o compoziție cremoasă și subțire pe care o las să se liniștească 15-20 de minute.


Am și o tigaie foarte bună, care nu are nevoie (neapărat) de ulei pentru că nu lipește. În ea fac clătitele. Un polonic de compoziție, întins în tigaia încinsă. Două minute pe o parte. Un minut pe cealaltă. Gata. Ultima oară, le-am umplut cu miere cu scorțișoară și cafea de la Sănătate Dulce și gem de zmeură și de măceșe de la Naive. Holy awesomeness! S-aveți poftă!

Imagini

Clatite

Clatite