Clătite cu lapte de cocos (plus 5 idei de toppings)
Unde pâine nu e, ne adaptăm din mers. Unde lapte nu e, căutăm alternative. Unde foame e, facem clătite cu lapte de cocos.
Dar hai să o luăm pe rând.
Pentru cele 6-8 clătite de dimensiunea clătitelor americane (flapjacks) mai subțiri am folosit următoarele:
Ingrediente
- o cană de 250 ml (necântărită, am luat cu cana din pungă) de făină integrală de grâu
- o cană de lapte de cocos (în cazul meu am folosit o conservă de Rapunzel, tot lichidul, plus apromixativ jumătate din cantitatea de pulpă)
- 2 linguri ulei de cocos topit (am folosit tot Rapunzel)
- 1 linguriță (cu vârf) de praf de copt
- 2 linguri fulgi nucă de cocos
- 1 ou
- un praf de sare
Opțional, eu am folosit, în special pentru aromă, că nu-s mare fan cocos și următoarele:
- 2 linguri de rom (yep, the booze, nu esență)
- 10 picături esență de portocale
- 1/2 lingură zahăr pudră
Metodă
Mai simplu nu se poate, mai rapid nu există. Senzațional, multe semne de exclamare. Și vreo 2 emoji.
Avem nevoie de 2 boluri, și de o tigaie unsă cu ulei de cocos (altul față de cel trecut la ingrediente, pe ăla îl includem în compoziție). Într-unul din boluri, amestecăm ingredientele uscate (făina, zahărul dacă-l folosiți, praful de copt, sarea). În celalalt ingredientele umede (uleiul și laptele de cocos, oul, romul și esența de portocale). Apoi turnăm compoziția lichidă peste mixul uscat și omogenizăm.
Compoziția rezultată are consistența compoziției clasice de clătite. Dacă nu, puteți adăuga puțină apă pe care să o încorporați la restul ingredientelor.
Deschideți hota la maxim și geamurile de la bucătărie larg, sau mutați-vă în curte, la un foc molcom.
În tigaia încinsă și unsă cu ulei, turnăm câte un polonic de compoziție. Eu am folosit un polonic mediu, și o tigaie mică de fontă. Se coace fiecare clătită pe o parte – veți vedea cum se coace de la margini spre mijloc, și începe să fie mobilă în tigaie, semn că poate fi întoarsă – și apoi pe cealaltă. Eu le-am întors cu o spatulă, ca să nu fac întindere de la tigaia de fontă, dar cine are nevoie de mușchi, this is a good way to build them.
Cam asta e toată șmecheria.
Ca toppings, dacă tot ați ajuns cu cititul până aici, poftim 5 idei rapide:
- sirop de arțar (boring, I know, de asta nu l-am trecut la numărătoare, doar l-am enumerat, să nu uităm că e totuși un clasic)
- dulceață de smochine crude, sau de nuci, sau de cireșe amare
- dulceață de caise + brânză moale de capră
- pesto (sau sosuri de astea primăvăratice cu leurdă, pătrunjel, spanac, etc)
- pico de gallo sau orice altă salsa
- muștar (dacă ați mâncat Doamne Ferește, înțelegeți de ce e pe listă)
Happy breakfast, brunch, dinner.