Chutney de ceapă și mango
Chutney e denumirea generică pentru o specialitate indiană compusă dintr-un mix de legume, fructe și condimente, folosită individual, sau ca dressing pentru diverse mâncăruri. Există enșpe milioane de varietăți de chutney, așa că nici nu mă bag în sectorul ăla și trec direct la varianta mea. Ca și consistență, arată aproape ca o dulceață, iar ca gust se duce ușor spre acrișor-amărui (datorită citricelor), sau spre dulce-acrișor (cu mai mult zahăr și mai puțină coajă de lămâie/portocală).
E foarte aromat, drept urmare nu toată lumea îl agreează (their loss), și se potrivește de minune cu salate proaspete care includ fructe, și cu diferite brânzeturi. Dacă foamea și lenea sunt mari, merge și simplu pe biscuiți.
Cum nu m-am învrednicit să fac și poze, dar chutney e de încercat măcar o dată în viață, suportul vizual pentru acest experiment e de la ultimul brunch de Linguri Curioase, via Oana.
Prep time ingrediente
10 minute.
Cooking time
25-30 minute.
Nr. porţii
4-10 persoane.
Ingrediente
- 6 cepe (mari)
- o conservă de mango (cu tot cu suc)
- ulei de măsline – cam 3/4 de cana
- ghimbir proaspăt dat prin răzătoare, eu am pus o bucată destul de mare, de vreo 4-5 centimetri
- o jumătate de cană cu oțet din vin
- câteva linguri de zahăr brun (5-6 – câte una pentru fiecare ceapă)
- 1 linguriță de curry
- 2 ardei iuți tocați
- sare și piper
- coaja și sucul de la o lămâie/portocală (sau 2, depinde de mărime și de cât de puternică vrei să fie aroma de citrice)
Note
Ca idee n-am o rețetă exactă dupa care fac chutney, astfel încât gust și ajustez ingredientele mereu, în funcție de ceea ce pun lângă (salate, crackers, brânză, etc).
Metodă
Am încălzit uleiul într-o tigaie și am sotat ceapa tocată mărunt în jur de 3-4 minute, cât să devină ușor translucidă.
Am adăugat ghimbirul și ardeii iuți, și am mai sotat încă un minut.
Mango din conservă vine la felii mari pe care le-am tăiat în bucățele și le-am adaugat peste ceapă, împreuna cu sucul de mango, oțet, zahăr și curry. Am dat focul la mic, am amestecat și am lăsat să fiarbă cam 15-20 de minute. Apoi am pus deasupra coaja și sucul de lamaie, am mai lăsat vreo 5 minute pe foc (amestecând din când în când să nu se prindă) și gata. Chiar la final am asezonat cu sare și piper.
L-am lăsat pe domnul chutney să se raceasca, după care l-am turnat în borcan. A iesit un borcan de 800g care, la nevoie, se poate păstra și 2 săptămâni la rece.
Se servește la salate diverse, cu brânză, și chiar simplu pe biscuiți crocanți.