Chiftele de țelină cu sos de muștar

Prep time ingrediente

5 minute.

Cooking time

15-20 minute.

Nr. porţii

2-4 persoane.

Ingrediente

(pentru chiftele)

  • o jumătate de țelină (foarte important – dată prin răzătoarea mică)
  • 3-4 cepe verzi
  • o lingură de garam masala
  • 2-3 chili flakes
  • 1 ou
  • o mână de pătrunjel tocat
  • 3-4 linguri amidon de porumb
  • 1 linguriță praf de copt
  • sare și piper după gust
  • apă (cam un sfert de cană)

(pentru sos cald de muștar)

  • o bucată de unt (30-40 de grame)
  • o lingură de făină (eu am folosit de ovăz)
  • lapte – cam jumătate de cană
  • 2 linguri de smântână
  • 2 linguri de muștar cu boabe*
  • puțin oțet
  • suc de la o jumătate de lămâie
  • sare și piper după gust

Note

*Muștarul cu boabe e un mic-mare ingredient și e destul de important să nu aibă prea mult zahăr, că ideea sosului cald nu e una dulce. Eu am folosit unul care nu e pe piață până săptămâna viitoare – dar ale cărui boabe au o ușoară textură de unt, iar la gust seamănă bine cu cel de Dijon.

Metodă

Am pus într-un bol țelina, ceapa tocată, garam masala, fulgii de chili tocați, pătrunjelul și oul. În alt bol mai mic am amestecat ingredientele uscate – amidonul, praful de copt și sarea cu piperul, după care le-am adăugat la compoziția de legume. La etapa asta se vede cât de important e ca țelina să fie dată prin răzătoarea mică (eu n-am făcut treaba asta inițial, așa că am mutat toată compoziția în blender și am pulsat de câteva ori, ca să obțin textura de chiftele de care aveam nevoie ca să le modelez în tigaie.) Ideea e ca la final să avem un mix similar cu cel pentru chiftelele clasice cu carne.

Bon, și dac-am rezolvat problema cu textura, trecem la aragaz. Pe care l-am aprins la foc mediu, și am pus o tigaie cu foarte puțin ulei (o lingură) la înfierbântat. Apoi, cu o lingură de lemn (ca să am idee de dimensiune), am tot luat din compoziția de țelină și am format chiftelele direct în tigaie, aplatizând cât am vrut cu aceeași lingură de lemn. Sună complicat, în realitate e foarte simplu. Sau, pentru cine vrea să se murdărească pe mâini, se pot modela direct în mână și se pun apoi la prăjit. Când se auresc pe o parte (durează cam 2-3 minute), se învârt pe partea cealaltă, unde stau cam tot 2-3 minute. Apoi le-am scos și le-am lăsat puțin la răcit cât am făcut sosul cald de muștar, în aceeași tigaie.

Am pus untul la topit, am adăugat lingura de făină și de-aici încolo am amestecat constant, cu fiecare nou ingredient adăugat, până sosul a fost gata. Când untul și făina s-au omogenizat, am adăugat și laptele și am dat focul la mic. Am lăsat să clocotească puțin, și pe rând am pus și restul ingredientelor. În câteva zeci de secunde sosul s-a îngroșat și a fost gata. Am turnat industrial (așa cald) peste chiftele și am mâncat. Ceea ce vă doresc și vouă. S-aveți poftă!

Imagini

Chiftele de telina cu sos de mustar

Chiftele de telina cu sos de mustar

Chiftele de telina cu sos cald de mustar