3 variante de cartofi cu salvie, la cuptor

cartofi-cu-salvie-la-cuptor

Cartofii sunt ATÂT de plictisitori. Aud asta în mod constant (bine, recunosc, citesc mai ales pe facebook). Dar cred că trăiesc într-un bubble, pentru că imediat ce întorc ochii la altă masă (reală, nu virtuală), se cam clătesc cartofi prăjiți cu usturoi și cu un pahar de suc all over the place.

Și dacă ne luăm după cât de mult au crescut importurile de cartofi (trăiam cu impresia că măcar atât putem să cultivăm și noi la nivel de strict necesar, dacă nu și în plus), toată floarea cea vestită a întregii hărți în formă de pește se cartofește big time.

Dacă trageți un ochi, suntemeram în 2013 (dacă aveți rezultate mai recente, do share), ca nație, al patrulea (4) cel mai mare consumator de cartofi din UE, cu un consum mediu de 92 kg pe an, pe cap de locuitor. Sau mai pe altă limbă, dar mai clar, everybunny eats potatoes. 

Drept urmare, și mai ales pentru că mie nu mi-o plăcut niciodată cartofii prăjiți (în poutine stă excepția) și nici chipsurile în mod deosebit, m-am decis într-o zi să mă dau de partea plictisitorilor cartofi și să-i bucătăresc și pe gustul meu.

Simplu, fără bătăi mari de cap, că de asta salvia ne sare-n ajutor când avem mai mare nevoie.

Start la cartofi cu salvie, honey bunnies.

În primul rând, puneți cuptorul la preîncălzit la 190 de grade și întindeți foaie de copt din belșug  pe toate părțile (ca pentru papillote) într-o formă de cozonac.

După care, la alegere:

Varianta 1 (vegetariană)

  • 5 cartofi medii, sau 3 mari spălați, curățați, mandolinizați (sau tăiați la mână cât de subțiri se poate, ca pentru chipsuri)
  • multe frunze de salvie proaspete, nu le-am numărat, dar voi scrie din burtă de la 30 în sus
  • o nucă de unt (adică unt cât o nucă)
  • niște linguri de smântână grasă (cât vă țin curelele și colesterolul), la mine variază de la 3 linguri la 300 de grame)
  • sare, piper

Varianta 2 (vegetariană)

  • 5 cartofi medii, sau 3 mari spălați, curățați, mandolinizați (sau tăiați la mână cât de subțiri se poate, ca pentru chipsuri)
  • multe frunze de salvie proaspete, nu le-am numărat, dar voi scrie din burtă de la 30 în sus
  • o nucă de unt (adică unt cât o nucă)
  • 2 ouă bătute cu sare și piper

Varianta 3 (vegană)

  • 5 cartofi medii, sau 3 mari spălați, curățați, mandolinizați (sau tăiați la mână cât de subțiri se poate, ca pentru chipsuri)
  • multe frunze de salvie proaspete,nu le-am numărat, dar voi scrie din burtă de la 30 în sus
  • 2-3 linguri de ulei cu măsline
  • sare, piper

cartofi-la-cuptor-cu-salvie cartofi-cu-salvie

Metodă

E aproximativ aceeași pentru toate variantele de cartofi cu salvie.
Când ingredientele-s toate la îndemână, luați de întindeți în forma de cozonac un rând sau două de felii de cartofi (în funcție de cât de gros le-ați tăiat și câtă salvie aveți la dispoziție), sare, piper, un rând de frunze de salvie, cu unt printre ele, și de la capăt, până-i gata toată schema.

Pentru varianta 1, pe lângă cartofi și salvie, plusați și cu smântâna. La fel, cum și cât simțiți, din plinătatea sufletului.

Pentru varianta 2, adăugați ouăle bătute chiar la final, să se scurgă printre straturile de cartofi și să rămână și deasupra.

Pentru varianta 3, în loc de unt, folosiți ulei. Dacă aveți unul aromatizat cu ceva chilli, nu stați pe gânduri.

Împachetați apoi frumos din toate direcțiile cu hârtia de copt, și dați la cuptor 20 de minute. După care desfaceți capacul de hârtie, și mai lăsați în cuptor încă 10-12 minute tava descoperită, să facă și crustă. Pentru astea 10-12 minute, eu folosesc cuptorul pe căldură cu ventilație din toate direcțiile (adică setez pe simbolul cu ventilator) și las până văd că-i făcută o crustă aurie.

Ca de multe ori în cazul rețetelor de pe Adelicii, cartofii cu salvie pot fi un fel de sine stătător (se taie fain frumos cu un cuțit bine ascuțit), sau ca side. Merge și-un Pinot Gris lângă, dacă tot suntem aici.

chipsuri-de-cartofi-cu-salvie

Bonusuri

Pentru arome alternative, încă 3 idei.

1. În loc de salvie, rozmarin. Tot fără număr.

2. În loc de salvie, boia afumată, dulce sau picantă.

3. În loc de salvie, turmeric, chimion și praf de chilli + puțină lămâie stoarsă (ca la aloo jeera). Mai ales în varianta vegană, varianta asta se lasă cu repetări.

Pentru cineva care preferă aproape orice legumă cartofului, zic că am scos-o la capăt decent. Poftă bună.