3 mâncăruri esențiale de Paște românesc (și nu numai)
Miercurea asta luminată vine cu idei culinare pentru Paște. Mie îmi place Paștele. E sărbătoarea mea preferată și nimeni nu înțelege cum, pentru mine, e mai faină decât Crăciunul. Drob, ouă roșii, pască, ridichi, do I need to say more? Mâncare bună, adică, și nu neapărat în variantele clasice.
Dacă mizați pe următoarele 3 elemente, e imposibil să nu aveți și voi un Paște fericit.
Drobul
Misterios preparat culinar așa zis tradițional românesc, cu origini neclare. I se mai spune plăcintă de cighir. Mai face vreun alt popor drob ca al nostru? Scoțienii au haggis, care e tot din măruntaie, dar cam pe aici se opresc asemănările. Oricum ar fi, drobul de miel este indispensabil și nu trebuie să fie înlocuit cu drob de pui cu ocazia acestei sărbători. Puiul nu este animalul Paștelui (erezie!, nu asta au mâncat Iisus și apostolii la Cina cea de taină) și nici nu e mai sănătos dacă la asta vă gândiți. Iar vegetarienii pot să încerce un drob de ciuperci cu multă verdeață – ceva ce până și eu consider a fi chiar la fel de bun ca drobul de miel.
De exemplu, rețeta asta de drob umplut cu ouă este pe placul meu. În special pentru că drobul este învelit în prapur, adică grăsime suplimentară, adică mult mai gustos decât aluatul de pâine sau foietajul. N-am dat peste vreo rețetă de drob with a twist, dar primesc sugestii.
Ouăle roșii
Doar roșii ar trebui să fie, după mine, dar aveți la dispoziție peste 20 de idei creative de vopsit și decorat ouăle de sărbătoare (bineînțeles că există și varianta Game of Thrones care, by the way, reîncepe chiar în prima zi de Paște!).
Nu știu dacă știați, dar primăvara găinile produc cele mai bune ouă, it’s their time of the year. Noi le vedem non-stop la raft, însă ouăle sunt de sezon, cam ca legumele și fructele. Iar la Paște vin la fix.
Eu mănânc o grămadă simple, fierte tari, cu salată de sfeclă cu hrean. După ce m-am plictisit de ele așa, se pot transforma în:
- sandvis cu ou și bacon
- salată de ouă bună de întins pe pâine sau pot completa alte salate (una cu somon/ton, de exemplu)
- ouă umplute cu pastă avocado
Pasca (și/sau variațiunile pe această temă)
Cu brânză dulce și stafide, cu ciocolată, cu smântână, cu aluat, fără aluat, cozonac, tartă. Desert de sărbătoare să fie, dar mai mult pască. Nu aș renunța în nici un an la clasica pască cu brânză dulce și stafide, pe care v-o recomand s-o faceți 2 în 1 cu pasca cu smântână, nu știu exact cum, face mama așa, noi doar mâncăm bunătatea senzațională care rezultă. În loc de tradiționala pască cu ciocolată ar merge în schimb un tort ciocolătos cremos, iar în loc de cozonac (care pe mine mă fascinează rar) e mult mai bun un pandișpan cu lime și fistic.
Și piesa de rezistență – mazurka sau mazurek. E cea mai bună prăjitură care se poate mânca la Paște și nu am cu cine împărtăși asta pentru că se pare că numai la mine în familie se pregătește (dacă știi de mazurka, dă-mi un semn!). Nu știu de unde și până unde a ajuns în casa noastră, amintiri de la polonezii care-au trăit prin Bucovina, probabil. Sau poate de la turci, la ce compoziție are – smochine și alte fructe uscate, nuci, rahat, toate amestecate într-o cremă pufoasă de albușuri. Recomand!
Bonusuri
Paștele e cu adevărat fericit dacă mergi la piață și cumperi multe ridichi crocante, verdețuri și brânză proaspătă. Fără ele masa n-ar fi masa completă, în schimb noi am fi foarte grași dacă ne-am baza doar pe aluaturi și carne.
În afară de mâncare, pe lista de distracții pascale mai puteți include obiceiurile și farmecele de Paști, statul degeaba și, să sperăm, vremea bună de ieșit la plimbare.
Sărbători inspirate!
*credite imagine: Neal Fowler