1 aluat semi-integral, 2 tarte cu fructe (partea a II a)
Azi ne ocupăm de o altă variantă de tartă cu fructe, pe care eu am făcut-o cu corcodușe și câteva coacăze uitate în frigider, dar care poate fi adaptată la orice fructe de sezon, în orice sezon.
Dacă n-ai trecut deja prin partea I, blatul e același ca aici (scroll până scrie mare Blat), iar umplutura e după cum urmează:
Ingrediente
- 300 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 3 linguri de melasă (alternativ, puteți folosi 50 g zahăr de preferință nerafinat)
- 1 păstaie de vanilie; alternativ o lingură de esență de vanilie (de preferință, făcută în casă, e ușor și ține o grămadă)
- 2 linguri făină
- 2 linguri amidon
- opțional, câteva picături de ulei esențial de lămâie/portocală sau o lingură de Grand Marnier
- fructe fără număr, după posibilități și preferințe (eu am folosit cam 250 g de corcodușe din care am scos sâmburii și cam 50 de coacăze negre).
Metodă
1. Într-o cratiță cu fund dublu am omogenizat gălbenușurile cu melasa, după care am adăugat în ploaie făina și amidonul și am amestecat până am obținut o pastă groasă.
2. Într-o altă cratiță am pus laptele cu păstaia de vanilie la fiert. În momentul în care laptele a început să facă spumă, am dat de pe foc și am turnat încet peste pasta de la pasul 1, amestecând constant cu un tel, să omogenizez compoziția. Am dat deoparte păstaia de vanilie, am scos/răzuit semințele din interior și le-am adăugat înapoi peste compoziția cremoasă, compoziție pe care am mutat-o pe aragaz la foc mediu și am continuat să amestec.
3. Când crema de pe foc a început să fiarbă, am mai amestecat 30-40 de secunde, cât s-a îngroșat (procesul e vizibil și destul de rapid, se observă cu ochiul liber), apoi am închis focul și am dat cratița cu cremă deoparte.
4. Dacă folosiți Grand Marnier sau ulei esențial, acum îl adăugați la cremă și încorporați.
5. Am acoperit crema cu folie alimentară (direct peste compoziție, să nu facă crustă de la contactul cu aerul) și am lăsat să se răcească la temperatura camerei, timp în care am scos sâmburii din corcodușe.
6. Am trecut la asamblat tarta.
Am uns blatul de tartă pe interior cu puțină dulceață de cireșe amare (merge și orice sirop lungit cu apă) ca să păstrez crusta tare. Pasul ăsta e opțional, dar dacă puneți crema direct peste blat, în câteva ore blatul se înmoaie. Cum mie-mi place să rămână crocant, am preferat să-l păcălesc cu dulceață.
Am scos folia alimentară de pe cremă* și am turnat-o peste blat. Apoi am nivelat (cât de cât) crema și am adăugat fructe deasupra. Am tăiat și am mâncat.
*Dacă totuși crema face nițică crustă, mai amestecați puțin înainte să o puneți pe tartă.
Dacă nu vreți să mâncați imediat, băgați la frigider. Când vreți să mâncați, scoateți de la frigider și lăsați, de preferință, câteva minute să ajungă la temperatura camerei înainte să mâncați. Tarta asta e pentru 6-8 persoane și, ideal, se consumă în aceeași zi în care se asamblează.
S-aveți poftă!