Yorkshire puddings – rețetă de bază

yorkshire puddings

Apărute ca urmare a faptului că englezii au încercat să nu piardă nici o picătură din grăsimea fripturii de duminică, Yorkshire puddings – am găsit ceva traduceri pentru denumire, dar mi se par complet irelevante și contextul e de așa natură că nu văd sensul adaptării denumirii în românește – sunt un fel de gogoși din aluat de clătite, coapte în ulei încins puternic, în cuptor.

În linkul de mai sus găsiți și o rețetă, eu vă dau una similară, dar cu cantități pe testate cu cântarul. I-am spus rețetă de bază, pentru că e bazată (haha) pe sugestii direct din gura-lupilor – aka Brits – crescuți cu Yorkshire puddings.

Cum n-am apucat să scriu rețeta la locul faptei, articolul ăsta e și pentru mine la fel de mult ca și pentru oricine vrea să le (mai) încerce. Din punctul meu de vedere, Yorkshire pudds înlocuiesc cu succes pâinea și/sau alți carbs la o masă, și, dacă-s coapte la momentul potrivit, nu păstrează deloc din uleiul/grăsimea încinsă în formă.

Alternativ, și poate revin cu altă ocazie la subiectul ăsta, le văd și într-o compoziție mai condimentată, ca fel principal într-un preparat mai puțin consistent, dar mai plin de arome.

Ingrediente

(ies aproximativ 24 de Yorkshire puddings, adică suficient pentru 4-6 persoane)

  • 200 g făină
  • 300 ml lapte
  • 3 ouă
  • sare și piper proaspăt râșnit, după gust
  • ulei (noi am folosit de rapiță și e singurul pe care nu l-am cântărit, ci l-am pus din ochi)

Metodă

Am pregătit compoziția dimineață. Conform englezului din bucătărie, există discuții peste discuții că secretul din spatele unor Yorkshire puddings perfecte e în compoziția care tre să stea o perioadă (măcar câteva ore) la rece, înainte să intre la cuptor.

Într-un bol, am cântărit făina, am asezonat-o cu sare și piper, am spart deasupra și am bătut cu un tel ouăle, am adăugat laptele, și am omogenizat totul într-o compoziție foarte similară ca textură aluatului de clătite. Am pus un capac și am dat la rece.

Mai pe seară ne-am simțit pregătiți psihic să le integrăm în cină, așa că am continuat procesul. Am încins cuptorul la 250 de grade (sau la maxim cât aveți pe setări).

Am turnat ulei (cam 2-3 mm în înălțime) pe fundul a două tăvi de brioșe și le-am pus în cuptor la încins, aproximativ 10 minute. Încercați să vă abțineți să deschideți cuptorul, e important ca uleiul să fie foarte fierbinte și bubbly. Atunci e pregătit pentru Yorkshire puddings.

Am scos compoziția de la rece, am mai bătut-o nițel cu telul și am turnat-o rapid în tăvile cu ulei încins, tot cu decență, adică am umplut cam 25% din fiecare spațiu individual.

Am dat la cuptor – tot la 250 de grade, și am așteptat. După aproximativ 15 minute au fost gata și abia atunci am deschis cuptorul, deși am tot văzut cum au început să crească una câte una după 7-8 minute. Cuptorul nostru pierde căldură, așa că estimez că și un 220 e suficient pentru un rezultat pe măsură.

În varianta în care le-am mâncat noi, au fost înecate într-un gravy din ciuperci și bere brună și servite lângă cotlete de miel fripte, morcovi fierți, și/sau cartofi dauphinoise, un Rosso Piceno Saladini Pilastri și un camembert căruia i-am uitat numele. Voi serviți-le cu ce vă lasă inima, frigiderul, grădina și bugetul.

Presimt că dezvolt o etapă-cult Yorkshire puddings, așa că fiți pe pace, dacă n-aveți idei, presimt că revin pe acest subiect și poate vă (mai) inspir.

yorkshire-pudding yorkshire-puddings yorkshire-pudds

*toate pozele-s făcute cu telefonul. Uneori, printre cratițe, tigăi, ingrediente, idei și preparate, trebuie să alegi dacă vrei să fie mâncarea echilibrată sau poza frumoasă și preferi să-ți lași aparatul foto să șomeze.