Tocană cu linte și orez cu migdale, caise și tarhon
Am lipsit destul de mult din peisaj în ultima perioadă. Asta pentru că am fost într-un du-te-vino constant, inclusiv cu activități culinare care au luat destul de mult timp, dar și cu o oarecare perioadă de adaptare într-un mediu nou și diferit (de la ingrediente, la climă, oameni și natură).
Am lucrat la câteva meniuri și la câteva preparate adaptate după Heston Blumenthal și după Hugh Fearnley-Whittingstall (dacă nu știți cine sunt, căutați-i pe google, merită), am refolosit și/sau (re)gătit cu 95% din leftovers și am petrecut ore întregi zilnic într-o bucătărie plină de energii și de inspirație, astfel că nu mi-am dat seama când a trecut timpul.
Aici mâncăm suficient de organizat cu peste 50% dintre mese vegane, 30-40% vegetariene și/sau cu pește și foarte rar carne roșie din surse locale (de exemplu, elan sau balenă pentru cei care includ și carne roșie în dietă).
Sper să mă organizez mai bine de acum încolo și să share dintre noile descoperiri și cu voi, mai ales că simt că trebuie să give something back to the world.
Dar, ca să n-o lungesc prea mult acum, vin cu 2 rețete în postul de azi. Asta așa, ca o revanșă și ca să reintru în rețetarul cititorilor. Ambele sunt rețete vegane, ușor de pregătit și care merg bine împreună.
Mai ales dacă aveți prieteni prin preajmă și dacă e mai frig afară, vi le recomand împreună, să share the hearty goodies cu toată lumea. Cantitățile sunt pentru 4-6 persoane, și de nu vă e foame prea tare, oricând puteți face doar tocana sau doar garnitura de orez. Ambele sunt aromate, savuroase și destul de consistente încât să fie servite și separat, deci dacă nu aveți chef de stat în bucătărie mai mult de 45 de minute (cu tot cu timpul de pregătire al ingredientelor), alegeți una și go with it.
Dacă lucrați în același timp la 2 cratițe și sunteți bine organizați cu pregătirea tuturor ingredientelor din start, timpul efectiv de preparare pentru ambele preparate e aproximativ 30 de minute.
Tocană de linte roșie
Ingrediente
- 2 căni de linte (am folosit linte roșie)
- 2-3 linguri cu ulei (eu am folosit de rapiță)
- o ceapă tocată grosier
- 3 căței de usturoi tocați grosier
- 3 frunze de dafin
- 2 linguri cu semințe de chimen
- 2 linguri cu semințe de muștar
- 1 măr tăiat cubulețe (am folosit unul cu tot cu coajă, fără cotor)
- 5 morcovi medii tăiați în bețe relativ egale ca dimensiune
- sare și piper
- apă sau stock de legume cât să acopere lintea (am folosit apă)
Metodă
Într-o cratiță pentru supă am încins uleiul. Am adăugat ceapa și usturoiul, plus ceva sare, am pus un capac deasupa și am lăsat să se prăjească puțin (2-3 minute cât să se înmoaie ceapa fără să se ardă). A urmat chimenul și semințele de muștar și am mai prăjit 10-15 secunde, să iasă aroma din condimente. Am adăugat și bețele de morcov, am pus iar capacul și le-am lăsat și pe astea la prăjit câteva minute. A urmat lintea și apă cât să acopere tot, am pus capacul din nou și cratița înapoi pe foc.
La primul clocot, am reglat cu sare și piper, am dat focul la mic și am lăsat să scadă, gustând din când în când să-mi dau seama când e fiartă lintea. Care, btw, în varianta roșie e gata cel mai repede și nici nu necesită hidratare în prealabil. A durat cam 15 minute tot procesul, timp în care am mai și amestecat când și când cu o lingură de lemn.
Cât s-a făcut treaba asta, am prestat într-o altă cratiță și garnitura.
Orez cu migdale, caise și tarhon
Ingrediente
- o ceapa tocată grosier
- 3 măsuri cu orez (am folosit Jasmine, cred că în total a fost 1.5 căni de orez)
- 2.5 – 3 căni cu apă (mai puteți regla apa și din mers, e important să nu ajungă pilaf orezul, ci să rămână separat bob cu bob și de asta am preferat să pun mai puțină apă decât în mod normal și să urmăresc îndeaproape fierberea)
- ulei pentru prăjit (am folosit de rapiță, cât să acopere fundul cratiței în care am gătit orezul)
- o mână de migdale tocate (aproximativ 1/2 cană)
- o mână de caise (am folosit deshidratate) tocate
- 2 linguri cu tarhon (sau mărar) uscat
- o linguriță de nucșoară măcinată (am măcinat proaspăt, dacă aveți deja pudră puteți pune mai multă)
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
Metodă
Într-o cratiță de dimensiuni medii am încins uleiul și am prăjit ceapa cu puțină sare. Am adăugat orezul, migdalele și caisele tocate, am pus un capac deasupra și am lăsat să se prăjească totul 2-3 minute, apoi am amestecat cu o lingură de lemn ca să nu las orezul să se lipească de fundul cratiței.
După încă 2-3 minute, am adăugat apa rece și am lăsat să clocotească o dată, după care am amestecat iar, am reglat de sare și piper și am lăsat să fiarbă orezul cât să încorporeze apa dar să rămână separat bob cu bob. Veți vedea că și migdalele tocate se umflă, și caisele absorb apă destul de repede, și orezul e gata în aproximativ 15 minute. Verificați din când în când, și amestecați cu o lingură de lemn, și în ultimele câteva minute adăugați tarhonul, nucșoara și eventual reglați la final de sare și piper.
*opțional, pentru servire: unt moale, la temperatura camerei (cât iei cu o lingură) și iaurt gras (tot o lingură), frunze verzi din grădină, sau ce vă mai dă prin cap
Pentru servire, am mers pe varianta din foto de mai jos – un polonic de tocană de linte, și o lingură cu vârf de orez, plus toppings la discreție, fiecare ce-a vrut (iaurt, verdețuri, bacon, unt).
Cam asta-i. Sau cum s-ar zice la noi pe insulă: Vær så god!