Tarte tatin cu roșii

tarte tatin cu rosii

În ultima perioadă mă gândesc din ce în ce mai mult la direcția în care să merg cu Adelicii, pentru că am ajuns într-o etapă în care mă interesează mai mult mecanismele din bucătărie decât să scriu rețete. However, până mă decid în vreun fel, se mai întâmplă și câte-un tarte tatin cu roșii care merită să ajungă pe multe farfurii, așa că mai prestez și la ora de scris rețete.

Știm cu toții că roșiile-s fructe, iar fructelor le stă bine învăluite în unt și zahăr – așa că e chiar domestică tarta asta, deși n-aș încadra-o neapărat la deserturi.

INGREDIENTE

Pentru blat

  • 225g făină (am folosit un mix de 150 g făină integrală și 75 g făină de migdale)
    120g unt rece (am folosit unt gras de +80%), dat prin răzătoare
    1 ou
    2 linguri zahăr (am folosit brut)
    2 linguri apă rece

Pentru umplutură

  • 11 roșii (am folosit un mix Buniol – după cum se vede în poza de mai sus), tăiate în jumătate
    4-5 linguri cu zahăr (am folosit brut, același ca pentru blat)
    70g unt gras
    câteva frunze de salvie

METODĂ

Începeți cu blatul, că e indicat să stea la frigider măcar jumătate de oră până să fie folosit. Alternativ, skip la blat și folosiți aluat foietaj în loc. Eu n-aș renunța la blatul de-acasă pentru nici un foietaj comercial, dar fiecare cu deciziile personale.

Am pus cuptorul la preîncălzit la temperatură medie, 180-190 de grade.

Am cernut făinurile într-un bol, am adăugat zahărul, untul dat prin răzătoare și praful de sare și am amestecat totul într-un mix sfărâmicios și nisipos. Am adăugat oul și apa rece, și am format o bilă de aluat pe care am împachetat-o în folie alimentară și am dat-o la frigider.

Într-o cratiță care poate fi băgată și la cuptor, am pus untul, zahărul și am aranjat jumătățile de roșii una lângă alta, destul de compact, să acopere tot fundul cratiței. Am pus cratița la foc mediu și am lăsat aproximativ 20-25 de minute ca untul și zahărul să se topească și să devină bubbly, să acopere roșiile și să le coacă, fără să le ardă. Undeva în ultimele 5 minute am adăugat și frunzele de salvie fărâmițate.

Am dat de pe foc, am scos bila de aluat din frigider (care se întărește puțin, dar e suficient de maleabilă încât să fie lucrată cu mâna), l-am întins cu degetele (puteți folosi cu încredere și sucitorul) într-o formă rotundă suficient de mare cât să acopere suprafața cratiței, l-am aranjat peste amestecul de roșii, unt, zahăr și salvie cu marginile îndoite tot în interiorul cratiței, și am băgat totul în cuptor, unde a stat aproximativ 30 de minute.

Am scos din cuptor, am lăsat 5 minute să se răcorească, apoi am pus o farfurie suficient de mare cât să acopere toată cratița și am întors-o rapid, să cadă tarta în farfurie. Am ridicat cratița cu grijă, am tăiat și am mâncat cu smântână și oțet balsamic on top.

Am făcut suficient de multe tarte tatin și de la un anumit număr încolo nu se mai rupe și nici nu curge nimic din ea când o întorc, indiferent că e asta cu roșii (care a ieșit din prima), sau cu mere, rubarbă, piersici, pere, etc. Atenție, însă, și la întors și la marginile cratiței. E bine să aveți niște mănuși/ștergar pe aproape și să le folosiți cu încredere pentru întors, ca să nu vă ardeți degetele.

Bon app!