Supă cremă de mazăre cu broccoli și scrijele de pere
Am făcut supa asta exact când a venit iarna săptămânile trecute. Am vrut să o scriu de câteva ori, dar de fiecare dată vremea de afară m-a inspirat mai mult cu altceva și supa cremă de mazăre cu broccoli a rămas undeva în sertarele uitate ale drafturilor.
Până azi, sau mai bine zis până acum 5 minute când șuieratul vântului prin cotloanele balconului m-a trezit și mi-a dat treabă. Ocazie cu care mi-am amintit că-i bună și supa la casa omului, iar asta în special, pe lângă gustul unic, are și o culoare ochioasă.
Hai să vedem cum și-n ce direcție o apucăm.
Ingrediente
(ies 4-6 porții, depinde de recipientele folosite pentru servire)
- 250 de g mazăre verde crudă (ținută în apă peste noapte)
- 1 broccoli mic, curățat și tăiat florete (inclusiv tija tăiată felii subțiri)
- 50 g scrijele de pere (aka pere uscate), rehidratate peste noapte
- 1 lingură de semințe de coriandru, strivite în mojar, 1 lingură de mentă uscată, sare și piper, după gust + 1 lingură de ulei (am folosit de cocos) sau unt
- 1-2 linguri iaurt gras (eu am folosit grecesc), sau smântână
Metodă
Am fiert mazărea (rehidratată peste noapte) 20-25 de minute în apă cât s-o acopere, într-o cratiță mai voluminoasă.
Separat, am prăjit semințele de coriandru strivite, sarea și piperul, și scrijelele de pere rehidratate în uleiul de cocos încins. Merge rapid, sunt gata într-un minut sau mai puțin. Am turnat toate astea peste mazărea fiartă.
Am fiert și broccoli la aburi, și am păstrat cam 1/3 din apa de acolo. Broccoli + apa rămasă au mers tot peste baza de mazăre. La fel și menta uscată, strivită între degete.
Am bagăt blenderul vertical în mixul de mazăre și condimente și am făcut baza omogenă de supă cremă, după care am pus înapoi pe foc încă 2-3 minute.
Dacă postiți, veganiți sau pur și simplu nu aveți chef de iaurturi, smântâni, unturi, stop aici și poftă bună.
Eu am pregătit și-un topping (opțional, de asta nu e trecut mai sus la ingrediente): alte câteva scrijele de pere (nehidratate de data asta) trase în unt, cu puțin turmeric.
Am dat de pe foc, am încorporat și iaurtul, am pus în boluri, cu topping și ceva urme de broccoli deasupra, și am mâncat.
E o supă cremă lejeră și rapidă. O voi repeta de multe ori, pentru că-mi place contrastul de texturi cu toppingul ăsta și aromele puternice de coriandru și mentă care se împletesc minunat cu dulceața perelor și a legumelor verzi. S-aveți poftă.