Ravioli de casă, umpluți/umplute cu brânză și salvie
Deși poate nu pare, aparenta lipsă de activitate din ultima săptămână nu reflectă realitatea din bucătărie. Pregătirile pentru Slow Food – Terra Madre Day cu gusturi din România interbelică au durat câteva zile, un număr necunoscut de teste, adaptări și rezolvări de probleme adhoc, și, oricât mi-am dorit să pun 2 rețete pe site, s-a strecurat timpul ca făina printre degete.
Așa că în loc să mai scriu încă un draft pe care să-l termin la Paște (le cailor, eventual), scriu direct pe curat, ca să zic așa, despre rețeta asta cu ravioli umpluți/umplute (?) cu brânză și salvie, un experiment apărut on a whim, la o vizionare de Portlandia pe facebook. Yep, it is addictive, dar stați numa’ să încercați ravioli ăștia/astea.
Pentru aluatul de ravioli
Ies 12-14, în funcție de ce folosiți (cuțit, formă) să tăiați/modelați aluatul.
- 100 g făină integrală
- 1 ou
- 1 praf de sare
Am amestecat toate ingredientele și le-am frământat repede într-un aluat elastic. Am învelit aluatul în folie alimentară și l-am lăsat să se odihnească (pe blatul de lucru) 30-40 de minute.
Între timp am făcut și umplutura.
Pentru umplutură
Am făcut-o din ochi și a ieșit prea multă, vă dau ingredientele și vi le adaptați cantitativ, în funcție de nevoi.
- brânză de vaci (dacă are câteva zile e chiar mai bună, că nu mai are apă multă în ea)
- smântână (nu prea multă, cât să omogenizeze celelalte ingrediente)
- frunze de salvie tocate mărunt
- sare și piper după gust
*Opțional, dacă a mai rămas cumva de pe la alte bucătăreli, îți va fi de folos și puțin albuș de ou pentru lipit jumătățile de ravioli între ele.
Metodă
Într-un bol de supă, am omogenizat brânza cu smântâna și salvia într-un amestec ca pentru o umplutură de plăcintă. Am pus folie deasupra și am dat la frigider.
După ce-a trecut timpul de odihnă pentru aluat, am scos folia alimentară de pe el și l-am întins cu sucitorul. Eu n-am avut nevoie să înfăinez blatul de lucru pentru etapa asta, dar dacă folosiți făină albă în loc de integrală, e posibil să fie necesar.
Dacă vreți să folosiți mașina de paste, go for it.
Printre picături, puneți și o cratiță cu apă și sare la fiert, și apoi treceți la asamblat ravioli.
Foaia finală trebuie să fie foarte subțire, dar nu străvezie.
Am tăiat aluatul în forme egale (am o presă mică specială pentru aluaturi umplute, dar merge și la cuțit, nu vă sfiiți), și le-am împărțit în 2 grupe de 12. O grupă am uns-o cu albuș, iar în cealaltă grupă am pus cu lingurița mix de brânză și salvie pe fiecare ravioli.
După care am așezat câte o formă unsă cu albuș peste una cu umplutură și le-am lipit pe margini, cu atenție, să nu-mi iasă umplutura.
Dacă n-aveți albuș, fie umeziți marginile aluatului cu puțină apă, fie tasați-le cu furculița. Important e să fie lipite bine jumătățile între ele, să nu se desfacă la fiert.
Am pus unul câte unul ravioli în cratița cu apă care clocotea. După 2-3 minute se ridică la suprafață și sunt gata, așa că pot fi scoși, tot individual, pe o farfurie, folosind o paletă care permite scurgerea apei.
Mie-mi plac ravioli simpli, fără sosuri (bine, fie, un butter sauce ar fi mers, dar mi-a fost lene să mai fac). Așa că doar i-am stropit cu ulei de măsline, am ras puțină brânză de Horezu deasupra, am aruncat extra frunze de salvie în farfurie și am trecut la masă.
Buon appetito.