Produse din bucataria viitorului
Electrolux Design Lab (laboratorul de design Electrolux) e un concurs anual pentru designeri de produs tineri care vin cu concepte de produse electrocasnice inovative și idei foarte deștepte, menite să ne îmbunătățească felul în care experimentăm gătitul și mâncatul într-o bucătărie a viitorului. Electrolux Design Lab (laboratorul de design Electrolux) e un concurs anual pentru designeri de produs tineri care vin cu concepte de produse electrocasnice inovative și idei foarte deștepte, menite să ne îmbunătățească felul în care experimentăm gătitul și mâncatul într-o bucătărie a viitorului.
Electrolux Design Lab (laboratorul de design Electrolux) e un concurs anual pentru designeri de produs tineri care vin cu concepte de produse electrocasnice inovative și idei foarte deștepte, menite să ne îmbunătățească felul în care experimentăm gătitul și mâncatul într-o bucătărie a viitorului.
Electrolux Design Lab (laboratorul de design Electrolux) e un concurs anual pentru designeri de produs tineri care vin cu concepte de produse electrocasnice inovative și idei foarte deștepte, menite să ne îmbunătățească felul în care experimentăm gătitul și mâncatul într-o bucătărie a viitorului.
Din 80 de participanți la nivel global, s-au ales deja 30 de semi-finaliști la competiția de anul ăsta și printre ei e și un student român, Julian Caraulani, student la Coventry Uni in UK. Proiectul lui e printre preferatele mele. Se numește SmartPlate și e prima farfurie inteligentă care înțelege mâncarea și o transformă în muzică, completând astfel cercul de simțuri pe care-l folosim atunci când mâncăm.
Ce face defapt farfuria asta? Folosind anumite aspecte ale ingredientelor din farfurie, le identifică și le măsoară, se conectează wireless la telefonul mobil și atașează sunete, armonii și ritm fiecărui ingredient în parte, astfel încât utilizatorul de SmartPlate poate asculta, interacționa și compune rețete diverse, într-o experiență culinară completă care include muzica.
Alte concepte care mi-au plăcut mult:
- Be There, proiectul unui designer din Letonia, Mitus Vanags , e o imersie în culturi culinare din întreaga lume. Un restaurant virtual care îți permite să-ți selectezi locații preferate, rețete și atmosferă specifice, plus metode de preparare tradiționale pe care ți le aduce în propria bucătărie.
- Treat vine din Australia, de la designerul Amy Mon-Chu Liu care combină metodele clasice de păstrare ale alimentelor (cum e de exemplu vidarea) cu tehnologii mobile inovative, pentru a crea soluția perfectă pentru bucătăriile noastre. Un produs care seamănă cu un copac cu fructe, care-și schimbă culoarea pe măsură ce alimentele păstrate în interior se învechesc și cad dacă le lăsăm să expire.
- Wine Steward e o soluție cehă pentru iubitorii de vin. Designerul lui, Roman Blahynka, l-a conceput pentru a păstra atât temperatura optimă a sticlelor cât și a preveni oxidarea vinului pentru sticlele gata deschise, astfel încât să putem profita de gustul și savoarea licorii la potențial maxim.
- Impress e un fel de frigider al viitorului. Ben de la Roche vine din Noua Zeelandă și ne oferă sistemul care revoluționează felul în care refrigerăm alimentele. E vorba despre un perete ca un fagure care păstrează totul la vedere și nu în spatele ușilor închise.
- Tastee ne transformă pe toți în maeștri ai aromelor. Designerul danez Christopher Holm-Hansen s-a gândit să creeze un indicator de gust care funcționează cu receptori dezvoltați după modelul papilelor gustative umane, care gustă totul și ne ajută să găsim echilibrul optim de arome în rețetele pe care le gătim.
Toți cei 30 de semi-finaliști și propunerile lor de produs sunt descrise detaliat în paginile laboratorului Electrolux.