Prăjitură cu sfeclă și iaurt, (fără ouă)

prajitura cu sfecla si iaurt

După 3 luni și 3 kile în plus, e destul de clar că o prăjitură și/sau un tort pe zi nu intră neapărat în categoria experimente, ci mai ales în categoria porcăială.

Ca să fie treaba bună, din când în când, fix când e lumea mai dragă se mai întâmplă și câte o zi a cuiva, o plecare a altcuiva, o celebrare de vreun fel și o prăjitură se transformă în 2, 3 sau – e drept, s-a întâmplat câte o singură dată până acum – în 5 sau 8 într-o singură zi. Nu intru în amănuntele psihologice ale dependenței de zahăr și unt (am o poveste despre cum 5 oameni au consumat 5 kile de unt într-o săptămână, dar o las pe altă ocazie, când va merge netul mai bine), dar pot să vă spun, cu ceva mândrie la purtător, că niscaiva prăjituri mișto s-au născut din dorința de a nu arunca ingrediente bune aka //resturi// pe aici, deși avem și compost și reciclăm big time.

Anyway, pentru că sfecla e un ingredient aproape zilnic în bucătăria noastră arctică, am tot folosit-o în diverse, și, în timp, am găsit 2 soluții (una dulce, una sărată) și pentru ce rămâne atunci când ai nevoie și storci foarte mult suc proaspăt de sfeclă și ai la dispoziție o grămadă de fibră din pulpă.

Să trecem la rețeta propriu zisă, că-i mega simplă și cu rezultate surprinzătoare (mai ales dacă aveți răbdare să așteptați o zi sau două după ce coaceți prăjitura).

Eu am plecat de la formula asta. Cu mențiunea că nu știam inițial cum se comportă pulpa de sfeclă și nici făina pe care o am – self-raising e cea care are agent de creștere în compoziție, eu am versiuni clasice aici – am schimbat oarecum proporțiile și cantitățile.

Ingrediente

  • 250 g pulpă de sfeclă crudă, rămasă de la stors suc (e aproape uscată complet)
  • 250 g zahăr nerafinat
  • 80 g cacao
  • 150 ml ulei (folosesc de rapiță)
  • 300 ml iaurt (folosesc un iaurt normal, cu grăsime, nu variante light)
  • 2 lingurițe cu vârf cu praf de copt
  • 300 g făină
  • miezul de la o păstaie de vanilie
  • un praf de sare
  • *opțional, la o variantă boozed up, puteți adăuga și rom, după cât vă lasă inima

Metodă

În funcție de storcătorul folosit pentru suc, sfecla rămasă după stoarcere poate avea o textură mai fibroasă, și poate fi mai mică sau mai mare. Dacă-i prea mare, o puteți băga la robot și să o transformați în piure (merge deși e crudă).

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se pregătește o tavă (eu folosesc una dreptunghiulară de 15 x 30 cm) cu hârtie de copt, întinsă inclusiv pe laterale.

Se cântăresc toate ingredientele într-un bol încăpător și se amestecă până se omogenizează. Compoziția obținută seamănă cu o pastă groasă, apropiată oarecum ca textură de una clasică de brownies. Se toarnă compoziția în tava pregătită și se nivelează cu o spatulă. Se bagă la cuptor.

În funcție de cum lucrează cuptorul, sunt necesare 45 – 50 de minute, poate chiar o oră pentru coacere. Verificați cu o scobitoare, prăjitura e gata când scobitoarea, deși e roz, nu are resturi pe ea.

Tentația e mare să lăsați prăjitura mai mult decât e nevoie în cuptor. După ce am copt-o de câteva ori, am ajuns la concluzia că 5 minute în plus sau în minus chiar nu contează la rețeta asta, cu condiția să nu fie deja prea coaptă, după timpul optim de stat în cuptor.

Când e gata, se scoate tava din cuptor și prăjitura se lasă la răcit. Neapărat, altfel are încă un ușor gust de praf de copt (care mie nu-mi place). Ca să nu vă plictisiți cât se răcește, bateți ceva frișcă, feliați niște căpșuni, mărunțiți niște ciocolată cu procentaj mare de cacao.

Când s-a răcit, scoateți-o din hârtia de copt, porționați, ornați, mâncați.

Informativ, după ce stă și o zi la rece, gustul de sfeclă nu se mai simte și ca textură internă începe să se apropie de fudge. Eu o prefer așa, și am învățat să am răbdare, să aștept și să enjoy it next day.

Voi faceți cum vă e gustul. Eventual chemați niște prieteni în ajutor, porțiile sunt în general masive și destul de consistente. S-aveți poftă!

P.S.

Nu am încercat cu altfel de sfeclă, as in nestoarsă, fiartă, scursă, etc. Nu știu cum se comportă în cuptor când procentul de apă din compoziție e mare, dacă încercați voi, do share rezultatele.

prajitura cu sfecla si iaurt