Omleta cu germeni de schinduf
Schinduful (trigonella foenum graecum) este o plantă erbacee, din familia leguminoaselor, cunoscut și sub numele de fân grecesc. Se folosește ca hrană pentru animale, dar are aplicații și în bucătărie și în medicină. Semințele de schinduf sunt populare în bucătăria asiatică, unde sunt incluse în curry (amestecul de condimente tradițional), sau se germinează și se adaugă în salate.
Datorită proprietăților benefice – de exemplu conțin o cantitate foarte mare de lecitină – germenii de schinduf ajută memoria, dar sunt recomandați în tratamente homeopate pentru reglarea metabolismului, a colesterolului, ca adjuvant în producția de insulină și reglator al funțiilor timusului.
Informativ, în 2011, într-o problemă medicală în Franța și Germania, germenii de schinduf au ieșit destul de șifonați, fiind considerați drept cauză probabilă în contaminarea cu E.Coli.
Referitor la cazurile de Sindrom Hemolitic Uremic înregistrate în Franţa si Germania, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), printr-o evaluare a riscului realizată în cooperare au concluzionat că germenii plantei schinduf constituie cea mai probabilă legătura dintre cele două focare de contaminarea cu E.coli O104:H4
Ceea ce ridică un semn de întrebare legat de sursele din care ne procurăm germenii, de schinduf, sau de oricare alții ar fi ei. Cel puțin la nivel teoretic, nu-i foarte complicat să germinăm tot ce avem nevoie acasă, dar câți dintre noi chiar fac asta?
Mai jos și o idee de utilizare pentru germeni de schinduf în bucătărie. Easy as pie, omelette.
Prep time ingrediente
5 minute.
Cooking time
5 minute.
Nr. porţii
1 persoane.
Ingrediente
- un ou
- o roșie medie
- 2 căței de usturoi
- o bucățică de unt
- o mână de germeni de schinduf
- o ceapă verde
- sare, boia iute
- oregano
- busuioc
- parmezan
Note
Carnivorii înfocați pot oricând să mai frigă și vreo 2 cârnați lângă, ca să fie treaba completă.
Metodă
Am spălat roșia, ceapa verde și usturoiul și le-am tocat. Am pus untul într-o tigaie teflonată pe foc mediu-mare, cu ceapa deasupra. Am lăsat am un minut, după care am dat focul la mic, am pus și usturoiul, roșia, germenii de schinduf și am mai lăsat încă un minut, timp în care am batut oul într-un castron, cu sare, busuioc, boia iute și oregano. Am turnat oul peste legumele din tigaie, și am învârtit constant cam 2-3 minute cu o lingură de lemn, ca să se amestece totul omogen și să nu rămână nici oul crud. Când a fost gata, am pus omleta într-un bol, am taiat puțin parmezan deasupra, am mai garnisit cu câteva frunze de busuioc proaspăt și am mâncat cu pâine prăjită. După mine, ăsta e un fel de mic dejunul campionilor. Să vă fie de bine!