Mansaf (denaturat)
Mansaful e sufletul bucătăriei iordaniene. Mai mult decât atât, mansaful e o bucățică din istoria, cultura și tradițiile Orientului Mijlociu, pentru că îl regăsim în varii forme și în Iraq, Arabia Saudită sau Siria.
Denumirea vine de la expresia – tavă largă/încăpătoare – și preparatul care-a ajuns la noi sub denumirea de mansaf e inspirat din “thereed” – o mâncare specifică beduinilor din Arabia Saudită, care conține carne (de miel/oaie), supă (stock) și pâine. Cum beduinii trăiau (și trăiesc) în deșert și erau nevoiți să se adapteze la condițiile de mediu, se deplasau mult în căutare de apă și duceau cu ei tradițiile culinare. Așa se face că și cei din Iordania mâncau tot thereed. Pe măsură ce agricultura a luat amploare, iar beduinii au început să introducă elemente și ingrediente noi (orez, bulgur, iaurt) în preparatele tradiționale, thereed-ul s-a transformat în mansaf.
Procesul de pregătire este destul de elaborat și începe cu jameed (iaurtul fermentat din care se face mansaful). Cine vrea să-ncerce “the real deal” – aici, pentru că ce urmează e varianta de mansaf hiper-adaptat-complet-denaturat-și-transformat-în-alt-preparat-cause-why-not, după cum urmează.
Cantitățile sunt pentru 2 oameni. Sau unul foarte înfometat. :)
Prep time ingrediente
10 minute.
Cooking time
20-25 minute.
Nr. porții
2 persoane.
Ingrediente
- o cană de orez integral
- 4 cartofi medii
- o mână de hribi proaspeți (sau congelați)
- 1 vânătă tăiată în bucățele
condimente:
- sare, piper, semințe de ceapă neagră
- ulei pentru prăjit
Note
Pentru cine vrea, mansaful denaturat se poate face și cu cărniță. Bucățile de carne se prăjesc și ele separat și se adaugă în bolul comun, înainte de condimentare.
Metodă
Acoperim fundul unei tigăi cu ulei (1mm), îl punem la încins (foc mediu) și turnăm orezul deasupra. Amestecăm până se rumenește orezul.
Dăm focul la mic, pregătim un capac, luăm o cană cu apă, o turnăm peste orez și punem repede capacul înainte să se stropească toată bucătăria.
Lăsăm la fiert și amestecăm din când în când, până ajunge orezul la consistența dorită (pentru unii asta înseamnă că se va evapora toată apa, pentru alții înseamnă că vor scurge orezul de apa rămasă).
Cât se face orezul, prăjim cartofii, ciupercile și vânăta (separat, nu împreună).
La final, amestecăm într-un singur bol, toate ingredientele pregătite separat: orez, cartofi, ciuperci, vânătă. Condimentăm după gust. Mâncăm. Spălăm vasele (că sigur n-o să mai rămână nimic în farfurie). S-aveți poftă!