Lemon Bars

Din seria deserturilor de care nu te poți sătura, azi avem prăjiturele cu lămâie și blat cu fulgi de ovăz. Sunt foarte bune și merg de minune și în familie și la petreceri cu prieteni unde vine lumea cu home-made goodies. Eu le-am făcut de câteva ori și am tot schimbat și ajustat ingredientele până sa ajung să fiu mulțumită în totalitate de textură (care la final ar trebui să fie ușor crocantă în blat, dar moale și ușor gumată deasupra) și gust (cu cât e mai mult suc de lămâie, cu atât gustul e mai acrișor).

Prep time ingrediente

10 minute.

Cooking time

40 minute.

Nr. porţii

2-4 persoane.

Ingrediente

    Pentru blat:

  • o cană de făină, de preferință neagră sau de ovăz
  • 1/2 cană fulgi de ovăz (fără zahăr, de cei care se pot mânca la mic dejun, cu lapte)
  • 1/4 cană cu zahăr brun
  • 50-70g unt
  • un vârf de linguriță de sare

Pentru glazura de lămâie:

  • 3 linguri de făină neagră
  • coaja de la o lămâie, dată prin răzătoarea mică
  • 1/2 cană suc de lămâie, proaspăt stors
  • 2 ouă
  • o jumătate de cană de zahăr (brun) pudră
  • un vârf de linguriță de sare
  • Note

    La final, mie mi-au ieșit între 16 și 20 de prăjiturele (le-am făcut de mai multe ori), fără să iau în calcul colțurile.

    Metodă

    1. Punem cuptorul la preîncălzit la 170 de grade.
    2. Ungem o tavă medie (de preferință pătrată sau dreptunghiulară) cu unt.
    3. Amestecăm ingredientele pentru blat, în următoarea ordine: făina cu fulgii de ovăz, zahărul și sarea. Adăugăm bucăți mici de unt și le omogenizăm cu restul, până obținem un pseudo-aluat destul de apropiat ca textură cu blatul de cheesecake.
    4. Turnăm blatul în tava unsă în prealabil cu unt, și îl întindem cu degetele să aibă cam 1cm grosime.
    5. Băgăm la cuptor 20 de minute și trecem la preparat glazura de lămâie.


      Pentru glazură:

    1. Amestecăm într-un bol zahărul pudră cu sarea și făina.
    2. Adăugăm pe rând ouăle și amestecăm continuu.
    3. Adăugăm coaja și sucul de lămâie și amestecăm până se omogenizează toată compoziția.



    Scoatem blatul din cuptor după 20 de minute, turnăm glazura deasupra și băgăm tava înapoi în cuptor (tot la 170 de grade) încă 10-12 minute, până se vede că e așezată glazura.

    Scoatem, lăsăm la răcit, tăiem și mâncăm cu poftă, că tare bune-s.

    Imagini

    Lemon Bars