Jurnalul navigatorului mîncau #28 (1-7 octombrie 2015)
Ce? Nuuu! Ce-a făcut Adela
cu gutuiul amărui,
cu puf galben ca de pui?
L-a pus la murat, zi și tu…
Pînă se murează gălbiturile alea, se pare că cifrele referitoare la galbenul porumb cultivat în Statele Unite scad constant și nu mai contează atît de mult la nivel mondial. Din 2013 încoace, se îngrașă tot mai mult culturile de porumb din țări ca Brazilia, Argentina și Ucraina.
Galbene sînt și larvele de cărăbuș, în mațele cărora (metri și metri, cred, întinse pe mesele din laboratoarele de la Stanford) cercetătorii au depistat bacterii care digeră polistirenul în care se ambalează mîncarea cam peste tot în lume. Și așa apare o nouă problemă de management culinar, cîte larve mîncăm și cîte lăsăm pentru reciclare?
Galbene sînt și cîteva bucate realizate din lut de Irma Gruenholz. În articol găsești linkuri la portofoliu, interviu și ce o să mai vrei să afli după ce vezi imaginile alea. Eu încă nu îmi revin și aș vrea să fiu din plastilină, ca să zic așa.
Bine, bine, dar ursuleții din jeleu ce culoare au? Roșii, de cele mai multe ori, dar sînt și galbeni, la insistențele lui Gertrud, soția fondatorului Haribo, căreia îi plăcea foarte mult culoarea asta! Titlul articolului este de ce urși de gumă (azi găsim aproape orice, deși, mie, bineînțeles că îmi plac șerpii, broaștele cu burta albă și, uneori, rechinii), dar nu îți mai spun tot eu, citeși pe Mental Floss. It’s mental!, cum ar spune nemții.
Și, în sfîrșit, încă un pic de galben la soiurile pierdute de mere, măi, săracele. Mie nu îmi plac merele, dar ilustrațiile care se găsesc, fizic, doar la Biblioteca Națională de Agricultură din Statele Unite, cu soiuri cultivate pe tărîmul făgăduințelor, între 1886 și 1942, sînt foarte frumoase. Și utile, dacă vrei să faci vreun gem, vreun rachiu cu gust diferit, ceva.
Și uite că it was all (well, almost all) yellow! Cum să fie altfel toamna?
Pe data viitoare,
*imagine via petradr, Unsplash