Jurnalul navigatorului mîncau #10 (26 martie-1 aprilie)
Cu seria asta de lecturi culinare, a venit și aprilie. Pregătesc repede salata de linkuri, ca să te duci să păcălești lumea și să te lași păcălit.
Deși este o mîncare foarte versatilă, orezul nu este chiar atît de sănătos, deoarece are foarte multe calorii sub formă de carbohidrați. Îndrumat de profesorul său, un student din Sri Lanka a experimentat un mod de fierbere a orezului, ce reduce la jumătate numărul de calorii.
Experimentul îi poate deschide o strălucită carieră științifică. Spre exemplu, va putea întregi rîndurile cercetătorilor concentrați într-un loc ferit din Valle de Cauca (Columbia), care, în cadrul Centrului Internațional de Agricultură Tropicală (CIAT), fac schimb, amestecă, primesc și dau din genele diferitelor specii de plante, ca să asigure o hrană sustenabilă pentru populația planetei.
Mulți visăm, pe Facebook, în fața pozelor cu excursii din Asia exotică și verde. Din păcate, unele țări asiatice sînt negre ca adîncul oceanelor. În Indonesia, companiile de exploatare piscicolă folosesc sclavi aduși din Myanmar, care, după ce au fost păcăliți cu contracte false și promisiuni, sînt forțați să pescuiască, și apoi zăvorîți în cuști. Peștele prins de ei ajunge în Thailanda, de unde intră în circuitul comercial mondial. O investigație de AP.
Cu articolul ăsta, stabilesc o răfuială personală. Nu îmi plac merele deloc. Da, dar doctorul ținut departe? Ei bine, nu sînt prea multe date care să susțină vechea zicală. Și, apropo, cică aproape toată lumea mănîncă merele într-un mod greșit.
Citesc și observ o tendință a articolelor, studiilor și cercetărilor care aruncă în derizoriu vechile studii și cutume, pe principiul lipsei de dovezi serioase. Cel cu merele e un exemplu. Ăsta cu carnea roșie, un altul. Meta-studiile sînt pe val și noua dovadă este lipsa vechilor dovezi.
Păcăleli suportabile și pe data viitoare!