Gândăcei

A trecut și vacanța de sărbători și cum în 4 zile vine următoarea, zic să încep anul cu ceva bun și de-ale gurii, să fie acolo.

Când eram copil, în afară de ciocolata de casă și prăjitura cu nucă de cocos (aka tăvălită cum am auzit că se mai cheamă pe la noi), îmi plăceau maxim gâzuțele și gândăceii. Nu e de mirare că n-am nici o problemă să mănânc insecte. However, gâzuțele și gândăceii, în ciuda numelor, sunt chestii inofensive – stafide și prăjiturelele sau biscuiții cu nucă și/sau nucă de cocos pe care-i (de)scriu mai departe.

Și anul ăsta de Crăciun, la fel ca în fiecare an de când țin minte, am mers la mama. Unde am căutat carnețelul cu coperte albastre și rețeta de gândăcei. Și că-mi era poftă de gustul copilăriei – gust care a ajuns, săracul, clișeu de campanii și aproape mi se străpezesc dinții când îl văd împrăștiat și strigat în gura mare peste tot, dar și pentru că mă gândeam că pe vremea când eram eu mică nu creștea untul la aprozar și voiam să verific ce grăsime e trecută în rețeta mamei.

Am găsit-o, am făcut o poză cu telefonul – scrie unt (margarină), am ajuns acasă la mine și m-am pus pe treabă cu mici ajustări de ingrediente, că am o slăbiciune pentru nerespectat rețete și intuit ingrediente noi de folosit pe baza a ce găsesc în dulapuri.

Gândăceii sunt un fel de shortbread cookies, care se lipesc 2 câte 2 cu gem și se dau prin nucă măcinată, în varianta mamei.

Eu i-am simplificat. Și pentru că i-am făcut din start monstruoși de mari, și pentru că, așa cum tot recunosc în varii ocazii, răbdarea nu e printre privilegiile cu care m-am născut deci trebuie să găsesc soluții din mers, de fiecare dată când nu o am la purtător.

Ingrediente

*ingredientele sunt pentru o tavă de gândăcei, iar cantitățile le-am făcut pe jumătate față de cum erau în rețeta originală

  • 125 g unt
  • 100 g zahăr pudră (am măcinat niște muscovado pentru asta)
  • 175 g făină (am folosit ceva multicereale de la Terra Natura)
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 ciocolată amăruie (am folosit 60 g, cu 75% cacao)
  • nuci date prin mașină (am folosit fulgi de nucă de cocos mai mult, pentru că de la gradul mare de umiditate din bucătăria mea nuca măcinată s-a lipit și s-a transformat în ceva păstos)

Metodă

Am amestecat untul cu zahărul până am obținut o pastă spumoasă și omogenă. Am adăugat sarea și făina și am frământat într-un aluat moale, pe care l-am împachetat în folie alimentară și l-am băgat jumate de oră la frigider.

Am scos din frigider, am pus cuptorul la preîncălzit la temperatură medie.

Am întins aluatul ca pentru modelat un colac, l-am tăiat în bucățele mici de 5 cm, le-am presat cu o furculiță, pus pe o hârtie de copt, într-o tavă pătrată (cea care vine la pachet cu orice cuptor) și copt 12-14 minute.

Le-am scos din cuptor, și cât s-au răcit puțin am topit ciocolata. Apoi am dat fiecare gândăcel prin ciocolată topită și apoi prin nucă de cocos amestecată cu puțină nucă măcinată.

Aș zice că am mâncat vreo 10 din prima, dar chiar n-am numărat exact. Au fost fix ce mi-am dorit în momentul ăla, și le sunt recunoscătoare alor mei pentru copilăria pe care am avut-o, inclusiv în zilele în care gândăceii poate s-au făcut cu margarină.

Hai, pârtie, și un 2017 la superlativ.