Foietaj cu caise

Forgive me, butter, for I have sinned.

Așa trebuie să înceapă orice chestie legată de foietaj care nu-i făcut în milioane de ore și lots of sweat acasă, ci cumpărat fără pic de rușine de la supermarket, de pofta unui carbohidrat la o oră de lene maximă, imediat după ce am văzut plăcinta asta cu prune

Am vrut să iau foaie de plăcintă, am pus mâna pe foietaj. N-aveam prune, am făcut cu caise. Zahărul mi s-a părut cam mult, așa că am dublat cantitatea de fruct și am păstrat-o pe cea de zahăr. Am mai adăugat niște alcool și niște vanilie când am făcut siropul pentru umplutură. Și uite-așa, până la urmă am schimbat tot desertul original și l-am adaptat într-un altul.

L.E. Pentru că am tot primit o întrebare, aceeași, de câteva ori, zic să-i pun răspunsul aici, poate mai e de folos cuiva. Aluatul de foietaj din comerț, în funcție de brand, poate fi mai subțire sau mai gros. Ceea ce schimbă variabilele procesului de coacere. Așa că dacă vreți să fiți siguri că la final veți avea un foietaj cu caise copt (și nu parțial crud la mijloc), puteți întinde foaia de aluat cu un sucitor mai întâi – ca să o mai subțiați (cam la jumătatea grosimii la care o cumpărați), și abia apoi băgați-o în tava de copt.

Partea asta e relativ opțională, cum ziceam, ține foarte mult de materia primă cumpărată din comerț. Ochiometric vorbind, foaia de foietaj ar trebui să fie sub jumătate de cm grosime în tavă.

Acum, dacă am clarificat și problema asta, să purcedem la rețetă –

 

Prep time ingrediente

10 minute.

Cooking time

30 minute.

Nr. porţii

4 persoane.

Ingrediente

  • 1 pachet aluat de foietaj (are 2 bucăți înăuntru, le folosim pe ambele)
  • 5 linguri zahar
  • o cană apă
  • 40 caise fără sâmburi
  • 4 linguri amidon
  • 100 g unt topit
  • un splash de brandy
  • un splash de esență de vanilie

Metodă

Am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade.
Am pus apa cu zahăr la fiert într-o cratiță. Când a început să fiarbă, am adăugat caisele, apoi pe rând fiecare lingură de amidon, brandy și esența de vanilie și am amestecat până am obținut un sos gros de fructe.

Am desfăcut fiecare bucată de aluat de foietaj (cu grijă, și după ce s-a dezghețat în prealabil la temperatura camerei), le-am pus în 2 tăvi de cozonac (tapetate cu hârtie de copt), astfel încât lateralele foietajului să cadă peste marginile tăvilor. Am uns cu unt topit aluatul, am adăugat compoziție de fructe, am acoperit cu o laterală, am mai uns o dată cu unt topit, am turnat iar compoziție, am acoperit și cu a doua laterală, am lipit la colțuri, am mai pus niște unt deasupra și gata.

Am dat la cuptor 30 de minute. După care am scos din tăvi și am trecut la tăiat/testat/gustat. Dacă aveți răbdare, așteptați până se răcește pentru că dacă e fierbinte, cam curge sosul de caise și frige, dar e bun.

Imagini

Foietaj cu caise

Foietaj cu caise