Tartă cu crumble, mere și zmeură

crumble cu mere, shot cu mere

Tocmai m-am întors de la Micul Prânz #2 – al celor 3 , unde sper că și alții dintre cei prezenți au apreciat la modul real că un prânz 100% vegan poate fi și gustos și hrănitor, și mi-am dat seama că am rămas datoare cu ceva rețete de la primul brunch.

Când burta e plină și introducerile devin mai scurte, așa că trec direct la rețeta de crumble cu mere și zmeură, pe care îl recomand oricui are poftă de un desert dulce-acrișor, atât de gustos încât să merite activitatea din bucătărie. 

Ingrediente

pentru blat

  • 125 g făină integrală de grâu
  • 125 g făină albă*
  • 150 g unt gras (+80%), rece, tăiat cuburi
  • 50 g zahăr brut
  • 50 g nuci măcinate
  • 2 ouă (dacă-s mai mici, 1 e suficient dacă-i mare)
  • un praf de sare
  • extra făină pentru lucrat aluatul

*Acasă, prefer blaturile 100% integrale. Același blat iese și doar cu făină integrală de grâu, sau cu mix de făinuri integrale. Pentru Micul Prânz am mers pe varianta 50%-50% ca soluție de compromis pentru cei care nu gustă atât de mult făina integrală.

pentru crumble

  • 30 g unt gras (+80%)
  • 25 g zahăr brut
  • 25 g făină integrală
  • 25 g miez de nucă

pentru umplutură

  • 150 g zmeură (am folosit congelată)
  • 2 mere medii, curățate de cotor și tăiate bucăți (eu le-am păstrat coaja, depinde de fiecare ce-și dorește
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 2 linguri de zahăr brut

Mie mi-au ieșit 6 tarte individuale, făcute în forme metalice. Am și alte forme din silicon, mai mari, pentru care aceeași cantitate de aluat e suficientă pentru 4 tarte.

Metodă

Cu o seară înainte am pregătit aluatul. Alternativ, poate fi pregătit și cu 1-2 ore în avans, să aibă timp să stea la rece.

Am dat făinurile prin sită și le-am pus într-un robot, împreună cu zahărul, untul, nucile măcinate și praful de sare. Am pornit robotul și am lăsat să mixeze toate ingredientele până am obținut un aluat nisipos, aproape de consistența pesmetului. Am adăugat ouăle și am pornit robotul să amestece iar, cât s-a format o bilă de aluat, pe care am răsturnat-o pe o suprafață ușor înfăinată, am împachetat-o în folie aliementară și am dat-o la frigider. Măcar 1-2 ore, merge și peste noapte.

A doua zi (sau peste 1-2 ore), am pus cuptorul la preîncălzit la 180 de grade și am scos aluatul din frigider. Am desfăcut folia alimentară și l-am pus tot pe o suprafață înfăinată, pentru că e destul de lipicios. Am înfăinat și o rolă cu care am întins aluatul într-o foaie subțire (0.25-0.30mm) pe care am împărțit-o între cele 6 forme de tartă.

Am înțepat cu furculița toate tartele și le-am băgat în cuptor aproximativ 15 minute, până s-au făcut aurii. Le-am scos din cuptor (pe care l-am lăsat pornit la 180 de grade) și le-am lăsat să se răcorească până am terminat de făcut crumble și umplutura.

Toate ingredientele pentru crumble – untul rece, zahărul, făina și miezul de nucă – au intrat la robot câteva zeci de secunde, cât s-a format un mix relativ omogen, pe care l-am turnat într-un bol și l-am lăsat deoparte.

Într-o cratiță medie, pusă pe foc mic, am pus laolaltă toate ingredientele pentru umplutură și am așteptat să se înmoaie merele și să se amestece cu zmeura. Dacă folosiți zmeură proaspătă, veți avea nevoie și de câteva linguri de apă în procesul ăsta, care durează cam 10-15 minute. Puteți gusta și regla eventual gustul cu o lingură extra de zahăr, mie-mi place mai acrișor și am preferat să folosesc mai puțin.

Amestecul astfel obținut l-am împărțit între cele 6 tarte. Am împrăștiat pe deasupra și crumble și le-am mai băgat la cuptor încă 10 minute.

Asta a ieșit, un desert rustic și gustos, cu simț de acasă, pe care mie-mi place să-l mânânc cald și să-l împart și cu alții. S-aveți poftă!

crumble cu mere si zmeura desert, crumble cu mere si zmeura crumble cu mere si zmeura crumble cu mere, shot de mere

imagini: Iustin Șurpănelu