Scones cu brânză de burduf

Cât am stat aproape jumătate de an în Arctic, am reușit să chiulesc cu succes de la toate diminețile în care se făceau/coceau scones, deși mă aranjau mereu la micul dejun unse cu ceva dulcețuri, sau uneori, cu inimitabila brown cheese pe care încă nu reușesc să o apreciez așa cum pare să fie de toată lumea. It s true, I d rather have my cheese old and stinky, și poate de asta mi-a și venit ideea să pun brânză de burduf în aluatul de scones.

E o rețetă simplă, rapidă, care se poate pregăti și în avans (cu o seară înainte) și doar copt la momentul oportun, dar și pe loc de la 0, în caz că apare cineva la ușă cu o sticlă de vin în mână, dar fără invitație.

Dacă mai rămân, se păstrează bine câteva zile într-o pungă de hârtie la temperatura camerei, și se pot reîncălzi la nevoie.

Bon, hai și cu rețeta.

Ingrediente

  • 250 g brânză de burduf
  • 320 g făină integrală
  • 80 g unt rece, tăiat cuburi
  • 4 linguri cu lapte
  • 1 linguriță cu praf de copt
  • 1 lingură cu piper negru (sau mai mult, în funcție de cât de piperate le doriți)

opțional, după gust, verdeață uscată preferată (oregano, rozmarin, salvie, busuioc, mentă, etc)

tot opțional, sare. dacă aveți o brânză de burduf suficient de sărată, nu e nevoie să mai adăugați extra sare în compoziție (eu n-am făcut-o).

Metodă 

Am preîncălzit cuptorul la 220 grade și am întins hârtie de copt într-o tavă.

Într-un bol am făcut un piure din brânză și lapte. Am adăugat untul tăiat bucăți și am frământat cu mâna, să omogenizez cât de cât untul în compoziție.

În alt bol am amestecat ingredientele uscate – făină, praf de copt, piper, sare dacă-i nevoie, verdeață dacă-i chef.

Am adăugat ingredientele uscate peste mixul de brânză și am frământat totul într-un aluat elastic, pe care l-am împachetat în folie alimentară și l-am pus în frigider. Măcar 10 minute tre să stea acolo, nu e o problemă dacă stă peste noapte și brânza fermentează puțin, dimpotrivă.

Pe o suprafață înfăinată ușor, am scos aluatul, l-am întins puțin și i-am făcut un shape rotund cu mâna. I-am lăsat suficientă grosime, poate 1.5 cm, poate ceva mai mult și am tăiat forme rotunde în el cu un cilindru. Resturile de aluat le-am adunat și refăcut, astfel încât la final mi-au ieșit vreo 20 de scones mici. Cu un pahar rotund, care poate fi folosit tot pentru tăiat forme în aluat, ies aproximativ 8-10 bucăți de dimensiuni clasice (muffin sized).

Am mutat în tavă, băgat în cuptor și copt 16-18 minute. Miroase demențial cât se coc, la noi au venit vecinii să ne întrebe ce facem.

Am scos, rupt și mâncat calde, simple și cu ce-am găsit prin jur, fiecare după preferințe – dulceață de afine, brânză Camembert coaptă, și cred că unii și cu ceva felii de prosciutto.

S-aveți poftă!

Foto: Andrei Ignia

L.E. Coincidență, sau great minds think alike, citesc despre scones și o rețetă clasică (plus date tehnice și sfaturi utile) și la Cristina de la Anason cu lapte. Do check her recommendations out.

scones cu branza de burduf