Tort Raw Vegan cu Înghețata de Banane, Ciocolata si Caramel

Am tot experimentat în ultima perioadă cu deserturi crude – de la înghețate la prăjituri mai complicate (pentru că să fim serioși, mie așteptarea mi se pare foarte complicată, chiar dacă procesul de pregătire per se nu e). Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut tortul de mai jos, poate și pentru că are de toate – și înghețată, și caramel și ciocolată – și e cel mai complex ca gusturi.

E un tort raw vegan plin de arome și hiper sățios chiar și cu o felie mai subțire. Am ajuns să-l fac pentru că plănuiam un lapte de migdale și căutam o soluție pentru pulpa rămasă. Pregătirea începe cu o seară înainte – când se pun migdalele la hidratat. Continuă a doua zi dimineață, când se taie bananele felii și se pun în congelator – cu 3-4 ore înainte de pregătitul tortului. Alternativ, se pot congela și peste noapte.

În rest totul se pregătește aproape pe loc (sau, mă rog, cel puțin așa am făcut eu). Bineînțeles unele ingrediente pot fi înlocuite cu ce aveți prin casă (de exemplu, eu prefer să folosesc prune în loc de curmale de cele mai multe ori. O dată pentru că sunt locale, deci ușor de găsit în cantități și la prețuri decente, dar și pentru că opțiunile locale vin, de cele mai multe ori, cu implicații benefice atât pentru mediu și pentru noi.

Revenind la tort, mie mi-a luat cam 30 de minute să-l pregătesc și asamblez (incluzând aici și spălatul robotului), și câteva ore să-l las la congelator.

Cooking time

30 minute.

Pentru

8-10 persoane.

Ingrediente

Pentru blat

  • 200g de curmale deshidratate
  • o cană de pulpă de migdale

Pentru înghețata de banane

Pentru caramel

  • 200g prune deshidratate
  • 1 lingură unt de arahide
  • apă (cât e necesar, cam 1/4 cană)

Pentru crema de ciocolată

  • 1 avocado copt (al meu n-a fost, după cum se observă la textură și în poză)
  • 3 linguri pudră de roșcove (sau cacao)
  • 2 linguri sirop de agave (sau miere, după gust)
  • 2 linguri lapte de migdale (sau de alte nuci sau semințe)

Opțional, pentru topping

  • o mână de goji hidratate în apă plată 15-20 de minute

Metodă

Am amestecat pulpa de migdale cu curmalele în robot și am obținut blatul, pe care l-am întins într-o formă de tort și l-am băgat la frigider.

Bananele înghețate le-am pus tot în robot și le-am pulsat la viteză mică până s-au dezintegrat și s-au făcut aproape pastă. Am adăugat esența de vanilie și am continuat la viteză medie vreo 20 de secunde, până când pasta s-a transformat în înghețată. Atenție, durează mult mai mult dezintegrarea bananelor decât transformarea pastei în înghețată.

Am adăugat înghețata peste blat, am nivelat și am dat iar la frigider. A urmat caramelul. La fel, am mixat toate ingredientele în robot până am obținut o cremă groasă și grea, pe care am mutat-o într-un bol cât am făcut crema de ciocolată.

În același mod, am băgat toate ingredientele în robot și am mixat până s-a format crema de ciocolată.

Am turnat caramelul peste înghețata de banane și am întins-o pe toată suprafața tortului. Pentru că e foarte grea, s-a amestecat puțin cu înghețata, dar la final s-a dovedit a fi un lucru bun.

Deasupra am turnat și crema de ciocolată, am nivelat și băgat la congelator.

Toppingul de goji se face în blender, mixând goji cu apă până se obține consistența dorită. Eu am pus și de ăsta și apoi am băgat din nou la congelator.

Liniștit poate să stea tortul și peste noapte la rece. Atenție când scoateți forma, să nu rupă bucăți din el. Fie folosiți o spatulă să desfaceți marginile de forma de tort, fie lăsați câteva minute să se dezghețe puțin, ca să se dezlipească forma ușor.

Asta-i tot. S-aveți poftă!

Imagini

Tort raw vegan

Tort raw vegan

Felie tort raw