Final de campanie #GatescFaraGluten: souffle cu pâine fara gluten si baharat
Campania #GatescFaraGluten, mai aproape de sănătate, luna fără gluten Schar e aproape de final, și mă face să realizez cât de multe lucruri noi am aflat în primul rând eu despre intoleranța la gluten. Dar și despre faptul că viteza noastră zilnică din toate ne face mai puțin atenți la nevoile altora, nevoi care nu vin tot timpul din mofturi sau pretenții fără sens.
Chiar de la începutul campaniei, pe când plănuiam preparate, am vrut ca ultima rețetă din meniul fără gluten să fie una de ținut minte, iar souffle-ul e perfect până și în denumire pentru asta. Nu știu dacă ați mai făcut souffle cu pâine veche de câteva zile, ideea e că poți să te joci cu pâinea cum vrei cu ajutorul condimentelor și poți trece din desert în fel principal sau invers cu proporții potrivite de ingrediente. Că deh, orice souffle are nevoie de ouă și o cremă sau un piure. De data asta am mers pe varianta savory, pe care am mâncat-o cu o mică salată din kale, ridichi și lobodă alături.
Am avut 3 ramekins, deci 3 încercări la dispoziție să pozez rezultatul final până să se lase, dar nu mi-a ieșit chiar cum aș fi vrut. Pe primul chiar am reușit să-l întorc cu fundu-n sus, m-am și fript pe deasupra, dar mi-a trecut repede la degustare. Oricum, cu sau fără poze de copertă, Do try this at home, mai ales dacă vă plac aromele Middle-Eastern.
Ingrediente (pentru 3 porții de souffle)
- miezul de la o pâine fără gluten Schar, lăsată la uscat câteva zile (nu e nevoie să ajungă la nivel de pesmet, dar nici foarte moale nu trebuie să fie)
- 200 g lapte de cocos (doar lapte, fără pulpă; pentru cine consumă, merge și cu lapte de vacă)
- 1 ceapă mică tăiată rondele
- 2 linguri de unt gras
- 100 g cașcaval (sau altă brânză semi-soft, Gouda, etc)
- 1 linguriță baharat (dacă nu găsiți la băcănii, vi-l puteți face acasă, merită!)
- 2 ouă (albușuri separate de gălbenușuri)
- sare și piper după gust
Metodă
Am pus cuptorul la preîncălzit la 205 grade.
Am uns cu unt și pe fund și pe laterale 3 ramekins.
Am rupt miezul din feliile de pâine fără gluten în bucăți și am lăsat toate bucățile la înmuiat + absorbit complet laptele de cocos. Durează maxim 15 minute (numai bine cât am finalizat restul compoziției). Folosiți un bol mare pentru că aici va fi compoziția finală de souffle.
Am topit restul untului într-o tigaie și am călit rondelele de ceapă, până s-au înmuiat. Am făcut pâinea înmuiată în lapte piure cu o furculiță, și apoi am adăugat rondelele de ceapă deasupra.
Separat, într-un alt bol, am amestecat gălbenușurile de ou cu cașcavalul, baharatul, sare și piper. Am turnat compoziția asta peste cea de pâine și am omogenizat.
Tot separat, tot într-un alt bol, am bătut albușurile spumă (ca pentru bezele, doar că fără zahăr). Manual, cu un tel, nu la robot. Faci mușchi și înveți despre răbdare. Încearcă și tu măcar din când în când. Am încorporat din 3 ture la compoziția principală, cu grijă și delicatețe să NU scot tot aerul din albușuri.
Am turnat compoziție în cele 3 ramekins pe care le-am băgat în cuptor. 25 de minute au fost suficiente pentru o crustă aurie și un souffle de zile mari. Bon appetit.